Siringomyelie

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, do jaké míry je siringomyelie dědičná. Můj otec měl tuto chorobu, já sama mám tytéž potíže - mrtvění DK i HK, špatné čití na HK (neudělám špetku/ špatná hybnost páteře, dosti velké bolesti svalů) Byla jsem vyšetřována na revmatologii s negat výsledkem, na neurologii s tím, že nejde o postižení plotének páteře. Prosím o radu, kam se mám obrátit na zjištění, zda nejde o tuto chorobu. Děkuji s pozdravem Libuše

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud je podezření na syringomyelii, vyšetřuje se na neurologii. Kromě "základního" neurologického vyšetření je třeba provést především zobrazení páteřního kanálu - nejlépe MRI (pokud není kontraindikované) nebo CT. Onemocnění (pozn.syringomyelie znamená tvorbu dutinek v šedé hmotě míchy=poškození nervů, což se projevuje jako poruchy inervace=například brnění rukou a nohou, ale i jiné, záleží, kde je mícha poškozena) může přijít jako primární, tj. jako porucha vývoje a růstu kostí a okolní tkáně, nebo jako sekundární postižení, například při některých nádorech, zánětech apod. Proto je těžké mluvit o dědičnosti - do jisté míry by primární syringomyelie mohla být dědičná, pokud byste zdědila po otci poruchu kostí, která by ji způsobila.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: