Sklony k agresivitě

Dobrý den, několik událostí v poslední době mě nutně přivedlo na myšlenku, zda umím dostatečně dobře ovládat agresivitu. Uvědomuji si, že se v určitých pro mě vyhrocených, ale pro jiné ve zcela běžných situacích chovám nepřiměřeně a velmi agresivně. Někdy to ve mě bublá jako v papiňáku a zvládnu se ovládnout, ale jindy to nejde. Svůj vztak jsem si bohužel několikrát vybil i tím, že jsem uhodil mého psa. Nicméně když pak vychladnu, tak takovéto chování odsuzuji. Nevím jestli to s tím může souviset, ale léčím se s bipolární afektivní poruchou. Mám o svých sklonech k násilí či agresi informovat mou psychiatričku? Celkem se totiž bojím o to s někým mluvit.

Odpověď odborníka:

Dobrý den patrně Ondřeji. Co se agresivity týče jednáí se o velmi nespecifický příznak, který přesahuje hranice psychiatrie. Jinými slovy většina chlapů, co se někde poperou v hospdě nebo na ulici je v širším slovamsyluý psychiatricky zdráva. V některých případech by agresivita mohla být v kontextu s řadou duševních poruch. Nicméně většina problémů v psychiatrii je o agresivitě nebo o sexualitě (viz klasická pschoanalýza). Jinými slovy chodit na psychiatrii nebo na psychoterapii a nehovořit o agresivitě je jakko chodit na zubní a neotevřít pusu. Myslím si, že by bylo velmi vhodné, kdybyste se svou psychiatričkou o své agresivitě hovořitl. S pozdravem MUDr. Miroslav Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: