Škodlivost b12?

  • Dotaz od: O. J. Smrček
  • Publikováno: 10.12.2008
  • uLékaře.cz

Dlouhá léta jsem kvůli statoze jater užíval Lipovitan. Po chemoterapii (k. tlust. střěva) mám problémy s nohama (snížená citlivost, ztráta reflexů apod.). Dostal jsem informaci, že bych se měl raději vyhnout přípravkům s B12, protože ten má nějaký prorůstový účinek. Je možné se o tom dozvědět více?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tato situace s vlivem vitamínu B12 platí jen pro pacienty s nádorovými procesy a po chemoterapii, protože vitamín B12 (stejně jako kyselina listová - ze skupiny folátů) zasahuje do metabolismu růstu buněk a ve vašem případě by mohl podpořit nebo urychlit množení buněk, které byly ozářeny.Užíváním vit. B12 by se účinek chemoterapie mohl narušit a tím byste si mohl spíše uškodit. V poslední době se ale objevily názory, že problematika není tak jednoznačná, výzkumy a zkoumání ještě pokračují. Odborné pojednání najdete např. ZDE: https://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/3141_22033.html a další doplnkové info ZDE: http://www.karelerben.cz/homocystein-a-nadory Po prostudování problematiky si můžete udělat vlastní názor a event.potom podiskutovat s lékaři. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Infekce močových cest
Články: Infekce močových cest
Infekce močových cest je...
Krev v moči? Nikdy nejde o banalitu!
Články: Krev v moči? Nikdy nejde o banalitu!
Že vůbec nevíte, jakou...
Od bolesti kloubů uleví i správná skladba stravy
Články: Od bolesti kloubů uleví i správná skladba stravy
Lidé jsou různí a každému...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Články: S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Konečně nastal čas dovolené...
Roupy
Články: Roupy
Roupy, oxyuriáza neboli...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: