Škodlivost ct vyšetření

Dobrý den. Jsem po operaci páteře, před kterou jsem mimo jiné absolvoval vyšetření CT. Teď 8 měsíců po operaci mám stále bolesti v bederní oblasti, proto mně neurochirug poslal na hloubkový obstřik pod CT. První obstřik jsem již absolvoval, byl jsem při něm 3 krát snímán pod CT. Mám na tento obstřik jít ještě 2 krát. Dočetl jsem se ve vaší poradně, že jedno CT vyšetření je jako absolvovat 100 rentgenových snímků. Když si to vynásobím, tak budu vlastně ozářen, jak kdybych byl 900 krát na rentgenu, plus CT před 8 -měsíci. Chtěl bych se Vás proto zeptat, jestli si víc neuškodím, jak pomůžu? Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k tomu, že je obstřik pod CT kontrolou nejpíše nutný (jinak by Vám jej lékaři nedoporučili), tak ve Vašem případě převáží přínos vyšetření nad rizikem. Pokud máte pochybnosti, zeptejte se ošetřujícího lékaře, zda připadá v úvahu jiná alternativa.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: