Škodlivost rentgenů a p/v scanů

Dobrý den, za poslední 3 měsíce jsem absolvovala rtg páteře, rtg plic, 3x perfuzní a ventilační scan plic. Zajímalo by mě, jestli toto množství nemůže mít negativní dopad na moje zdraví? A popř. od kdy by toto mohlo mít negativní dopad na zdraví? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, u každého vyšetření je potřeba zvážit přínos, který znamená a riziko (případně dopad na zdravotní stav), které by mohlo vyšetření mít a vyšetření indikovat jen v potřebných případech. U rentgenového vyšetření je radiační zátěž velmi nízká a po několika málo rentgenech nemusíte mít strach. U ventilačně perfuzního scanu jde o radioaktivní zátěž, vyšetření by mělo být provedeno opravdu jen v nutných případech (podezření na plicní embolii, zhodnocení plicního onemocnění) - nepíšete, z jakého důvodu bylo u Vás třikrát opakováno, ale jistě pro to byl pádný důvod. Obecně by tedy tato zobrazovací vyšetření měla být prováděna jen pokud přínos vyšetření převýší negativní dopad.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: