Škodlivost rtg

Dobrý den, mám dotaz ohledně rentgenování. Jako dítě jsem onemocněl perthesovou chorobou, v sedmi letech. Ze začátku jsem chodil každé tři měsíce na rtg, někdy i na dva snímky najednou. Nevím jak dlouho to trvalo něž jsem začal chodit na rtg až každý půlrok. A asi od 12 let jsem chodil na rtg každý rok. Asi od 18 let chodím každé 2 roky na rtg. (mam artrozu obou kyčelních kloubů). Po tolika rtg už od dětství by mě zajímalo jestli nemůže být tolik rtg nějak škodlivé. A co mě hlavně zajímá je to, jestli se tyto rtg za život v lidském těle sčítají nebo jestli po nějakém čase odezní. Jde mi hlavně o to, jestli můžu nadále chodit na různá rtg vyšetření nebo jestli má nějaký smysl vyhýbat se nyní nějakým rtg které nejsou třeba úplně nutné. Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den

Odpověď odborníka:

Dobrý den pane XY! Radiační zátěž při prostém rentgenovém snímku je v dnešní době velmi malá, jen pro srovnání dávka rentgenového záření při jednom CT vyšetření odpovídá 100 až 150ti běžným rentgenovým snímkům - tolik snímků kyčlí jste určitě ani během celého života neabsolvoval. Nemějte tedy žádné obavy, rentgenovým vyšetřením se vyhýbat nemusíte. A k vaší otázce: dávky rentgenového záření se sčítají. Hezký den i vám.

 
Líbí se vám odpověď?
-6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: