Škodlivost rtg záření

Dobrý den, již více jak 3 měsíce se lečím s pneuomonii a infiltrací v předním mediastinu. Za tuto dobu mi bylo provedeno cca 15 rtg hrudníku, chci se zeptat jaká je bezpečná dávka rtg záření? Mám obavy, přijde mi počet těch snímků obrovský. Děkuji Vám za odpověď. Holoubek

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nebezpečí pneumonie je mnohem větší. Kdybyste měl např. CT vyšetření (computer tomography), množství záření je u jednoho vyšetření podstaně větší než u obyč. rtg snímků. Ozáření je ale přísně hlídáno, jak z hlediska bezpečnosti přístrojů na rtg pracovištích, tak množství ozáření pro jednoho pacienta, neznepokojujte se, opravdu není množství záření při jednom snímku (ani krát 15) nijak rizikové. (Pro srovnání, ozáření při jednom CT plic je přibližně 50 i 100 rtg snímků plic a srdce - podle druhu přístroje a druhu vyšetřování). Přesto se vyšetření provádějí (i CT vyšetření), i opakovaně, protože jsou vysoce důležitá pro kontrolu vývoje onemocnění ve vnitřních orgánech a bezpečnost pro člověka je hlídána, nebojte se. Chápu, že laikovi přijde množství 15 -ti snímků horentní, ale není tomu tak. Hezký den a brzské uzdravení.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
RTG záření škodí | Od: Václav Kanta | 30.5.2014 14:20
V odpovědích odborníků (škoda, že nejsou uvedeni jmenovitě a s organizací kde pracují) na dotazy o škodlivosti rtg záření není jasně napsána holá pravda: rtg záření škodí člověku.

Otázkou je zda nebezpečí rtg záření je větší než nebezpečí vyplývající z odmítnutí rtg vyšetření. To nelze přesně změřit.
Rtg vyšetření se provádí denně obrovské množství a lékaři je používají naprosto samozřejmě - někdy jsou i značně nepříjemní, když člověk váhá zda je podstoupit.

Můj názor: rtg vyšetření co nejméně, zkusit odhadnout riziko odmítnutí vyšetření (např. se nezjistí závažná nemoc) a podle toho se rozhodnout, případně se poradit s někým opravdu chytrým a vstřícným.
Od lékaře můžete slyšet např.: "riziko rtg vyšetření je malé, kdybych místo Vás léčil moje dítě nechal bych ho vyšetřit rtg".


reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: