Škodlivost záření ct

dobrý den, v roce 2008 mi byl zjištěn adenom velikosti 8 mm na levé nadledvince. lékařka požaduje pravidelná CT vyšetření z důvodu zjištění růstu. adenom mi nepůsobí žádné zdravotní problémy a z rozborů moči a krve je prokázáno, že se jedná o neaktivní adenom. proto se prosím chci zeptat, zda CT vyšetření je opravdu nutné. hodně se dočítám, že záření je opravdu silné a je sporné zda je či není škodlivé. co je větší riziko? odmítnout CT? nebo ho podstoupit? CT mám podstoupit v nejbližších dnech proto děkuji za rychlou odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, inaktivní adenomy nadledvin jsou opakované diskutovanou záležitostí, konkr jejich sledování a postup léčby. Poslední dobou se doporučuje provést CT po 6 a 12 měsících od diagnózy, pak dle klinického stavu, ale intervaly se při nerostoucím nádoru prodlužují, např. na 2 až 5 let. To závisí i na rozhodnutí toho-kterého lékaře. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: