Škola svaluje vinu na lékaře

Dobrý den. Paní doktorko obracím se na vás s následujícím dotazem. Můj syn , 13 let, utrpěl úraz na lyžařském výcviku. Upadl na snowboardu při dojezdu a zalehl si ruku. Pedagogové ho odsunuli ze svahu se slovy, dvacet minut si to leduj a pak zpátky na svah, což syn naštěstí odmítl. Stalo se mu to ve čtvrtek , zhruba ve 14:30h. Večer mu pedagogové ruku ovázali, ovšem stylem omotáno kolem dokola, Obvaz vůbec nezasahoval na dlaň, neprocházel pod palcem, tudíž mu zápěstí nijak nezpevnil. Něčím mu to namazali a dle tvrzení syna podali nějaký prášek, prý od bolesti. Nás jako rodiče se neobtěžovali o události vůbec informovat, natož vzít syna třeba na RTG, stále tvrdí , že si nestěžoval na bolest, neměl to oteklé a prý s rukou i hýbal.V pátek před příjezdem telefonicky informovali manžela, že má syn mírně naražené zápěstí, ale nic to není a že RTG je daleko a museli bychom tam být přítomni a měli tisíc výmluv, proč to nebylo potřeba. Manžel se ptal, zda rukou hýbe a nemá ji oteklou, tvrdili, že je vše v pořádku. Přijeli v 16 hodin a poté, kdy jsem ruku syna uviděla, jsme jeli okamžitě na pohotovost. Pan doktor nechal udělat RTG, poté konstatoval, že syn má zlomenou vřetenní kost na dolním konci s min, posunem, přiložena sádrová dlaha, doporučem klidový režim, končetina v šátku. Po týdnu se při RTG zjistilo, že došlo k většímu posunu a stav již vyžaduje operační řešení. Nezazlívám škole, že mé dítě spadlo, to se prostě u dětí stává, ale vadí mi, že mu nezajistili adekvátní první pomoc a nyní se vše snaží svalit na lékaře, že mu měl ruku operovat hned. My se však domníváme, že pokud to není nutné, tak se u dítěte vždy indikuje konzervativnější způsob léčby, tedy, že lékař postupoval zcela správně. Naopak si myslíme, že kdyby došlo k adekvátní první pomoci ze strany pedagogů ( prodleva mezi ošetřením a úrazem byla více než 24 hodin) tedy pedagoga se zdravotnickým kurzem, nemuselo to dojít až tak daleko. Škola odmítá uznat jakékoliv pochybení, myslí si, že vše řeší pojistka, ale tady jde o zdraví a já chci, aby se podobná situace už nikdy neopakovala, tudíž zvažujeme právní kroky. Myslím si, že pomocí snímků z RTG, které jsem viděla, mohu dokázat, že chyba se v žádném případě nestala ve zdravotnickém zařízení a škola by se měla nad svým přístupem zamyslet. O tom, že se o následující zdravotní stav syna pedagogové vůbec nezajímali, ani ze slušnosti, bych pomlčela. Telefonát s ředitelem školy nic nevyřešil, také byl na lyžáku přítomen a celou situaci bagatelizuje. Mimochodem, je nám jasné, že vše mohlo skončit operací i kdyby byla synovi poskytnuta odpovídající péče včas, tedy hned po úraze, ale takhle máme stále pochybnosti o zodpovědnosti přítomných pedagogů a myslíme si, že pochybili. Zato přístup lékařů a celého personálu v nemocnici , musíme naopak velmi vyzdvihnout a tudíž se nás dotýká, že pedagogové hledají viníka tam, kde není. Co si o této situaci myslíte Vy? Děkujeme za váš čas a přejeme hezký den.

Odpověď odborníka:

Vážená Ando, vážím si Vaší důvěry, ale mohu se vyjádřit pouze z lékařského hlediska. Hodnotit chování pedagogů event. poměry na škole mi nepřísluší. Pokud to chápu správně, byl RTG snímek a lékařské vyšetření proveden druhý den od úrazu. Tedy Váš syn byl s nezafixovanou zlomeninou zápěstí něco přes 24hodin. Předpokládám, že na svah už se po incidentu nevrátil ani na druhý den, protože ho zápěstí jistě bolelo. Bohužel nikdo už nezjistí, jak vypadala zlomenina bezprostředně po úrazu. Teoreticky, pokud byl přítomen otok a Váš syn se do ruky znovu neuhodil, nemuselo k dalšímu posunu v této době dojít. Otok sám o sobě je jakousi "fixací" a oteklé okolní tkáně zlomeninu částečně zpevní. To, co poté probíhalo v nemocnici bylo zcela v pořádku. Z praxe se nám např stává, že se zlomenina posune v rozmezí 4-10 dnů, právě, když oplaskne otok, úlomky dostanou větší "volnost" a zároveň prvotní spoje úlomků ještě nejsou vytvořeny nebo nemají ještě dostatečnou pevnost. Tolik jakožto lékař. A jako rodič zcela chápu Vaše rozčarování. S pozdravem MUDr. Marta Ručková

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: