Skoliosa dítěte

Dobrý den, můj 9 letý syn má dle výsledku RTG tuto vadu páteře: Thp-dxkonvexní skoliosa dle Cobba cca 11-12st. s vrcholem skoliosy Th 8-9,kyfosa plošší,obratl.těla beze změn. Lp-sinkonvexní skoliosa dle Cobba cca 8 st. s vrcholem L2, lordosa plošší,obratl.těla beze změn. Chci se zeptat, zda je tato porucha páteře již hodně velká? Co vše by se pro nápravu dalo udělat a zda je náprava ještě možná? No a především vůbec nerozumím popisu RTG,co vlastně se zády syn má? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Jedná se o mírně rozvinutou skoliosu, která vyžaduje na prvním místě pravidelné cvičení. Podle kontroly a rozvoje skokliosy vám ortoped bude indikovat účinnou léčbu. Zpravidla se skoliosa zcela nedá upravit do naprosto negativního nálezu, dá se upravit jen částečně a především zastavit nebo zpomalit její rozvoj. Většinou podle závažnosti skoliosy v mladém věku se postupuje od cvičení, při zhoršení fixační korset a u těch nejzávažnějších operace U vás si myslím, že se jedná především o cvičení a nácvik správného držení těla. Ale naprosto jednoznačně je třeba říci, že váš ortoped, který vidí pacienta i rtg snímek, vidí pateř v pohybu a různých polohách , vám nejlépe poradí a léčbu určí a doporučí a vývoj dítěte bude sledovat. Na něho se především obraťte.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: