Skoliosa páteře

Dobrý den, mám dotaz ohledně své skoliosy páteře. Skoliosu mám od C5 po Sl. Vrcholy Th3 Th10 a L3 25-25-35 stupňů. Na páteři Th je skoiosa bez rotace, ale v oblasti L rotace ++. A teď k dotazu, je mi 26 let. V dospívání jsem korzet nosila poctivě 4 roky, bohužel mi byl vystaven korzet pouze jeden na celé období, což má za následek skoliosu i v oblasti C páterře. Chtěla bych vědět, zda je možné v mém věku ještě nasadit korzetoterapii na noc, jde mi třeba jen i o malé zlepšení... Pohyblivost mám zatím dobrou (jsem lehce hypermobilní). A mám se časem obávat dýchacích obtíží, hroucení páteře, či srdeční obtíže s takovými křivkami? Je možné operovat takovouto skoliozu i v pozdějším věku? Pravidelně cvičím. Korzet a jeho zhotovení jsem ochotná si i zaplatit, pokud by to k něčemu aspoň trochu bylo. Četla jsem, že je možné operovat skoliozu třeba i v 24 letech. Tak by se snad ještě nad korzetem v 26 letech dalo uvažovat... Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Na vámi požadované odpovědi je třeba znát daleko více informací a vyšetření vašeho stavu. Tyto stavy proto léčí ambulance při krajských nemocnicích . Zásadně je třeba vědět, že od užívání korzetů se v poslední době ustupuje , zlepšení se dostavují jen asi u 17 % pacientů, kterým je příložen. a to v mladším věku než je váš. Korzet patří do schématu léčby skolioz při úhlu dle Cobba 20-40 st. Stále více se věnuje pozornost udržení pevného a funkčního zádového svalstva cvičení, což bude i váš případ. Doporučil bych vám zhodnotit váš zdravotní stav vyšetřením, rozsah pohybu pateře, nový rtg snímek celé pateře na specializovaném pracovišti krajské nemocnice a nastínit péči o pateř do dalších let.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: