Skolioza

Dobrý den, přibližně v 15 letech mi byla zjištěna na ortopedii skolioza páteře. Byla jsem poslána ke specialistovi, který mi po rentgenu řekl, že mám páteř rovnou, ale pouze vychýlenou pravou lopatku. Prý by se to mělo spravit rehabilitacemi a pravidelným cvičením. Po cca roce jsem se měla dostavit na kontrolu, na kterou jsem se již bohužel nedostavila. A protože jsem se zády neměla žádné problémy ani bolesti, tak už jsem veškeré cvičení zad začala zanedbávat. Při přechodu od dětského lékaře k dospělému mi dětský lékař řekl taktéž "páteř rovná, pouze vychýlená lopatka". Nyní ale v 19 letech bych chtěla tento problém řešit, protože mám obavy o svou budoucí pracovní kariéru a další možný nežádoucí vývoj této skoliozy. Dále mě zajímá, jestli tato vada nemůže být vrozená, protože ve zdravotním průkaze jsem našla zmínku při preventivní prohlídce v 5 letech o skolioze "th páteře do 10 st", pak již tato zmínka ale nikde uvedena není. Zde je ještě poslední diagnostika , kterou mi lékař napsal do zprávy: bez potíží, páteř komp., vysazen pravý bok, Th dx, L sin, thom. O, ŽP dx 1 cm Posílám i dokumentační fotografii. Žádám Vás o váš názor, popřípadě radu jak bych měla tuto vadu řešit. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Snímek je patrný, ale je jen velmi málo určující. Patrná asymetrie lopatky. Bez rtg se k vadám pateře lze obtížně vyjádřit. Vyšetření je třeba provést podstaně důkladněji, vyšetření pateře v předklonu, bočním úklonu záklonu a především provést rtg snímek celé pateře, kde se zhodnotí skutečně postavení pateře a stanoví skolioza měřením podle Cobba. Do 10 st. úhlu uchýlení pateře mluvíme spíše jen o vadném držení těla. Zde vyžadujeme, stejně jako u vyšších stupňů, skoliozy, především pohybovou a fyzikální léčbu na rehabilitaci, cvičení v bazénu, případně léčebný pobyt v lázních. Velmi doporučuji navštívit ortopedické pracoviště, které se skoliozami zabývá, ve vašem případě Fakultní nemocnici v Ostravě jejich ortopedickou ambulanci. Jistě vás vyšetří a podle výsledku další léčbu doporučí.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: