Skolióza

Dobrý den, mám od dětství skoliozu, nosila jsem korzet, byla jsem i v lázních. v současné době mám křivky 40 stupňů hrudní i bederní páteře. i přes rehabilitaci a každodenní cvičení mám veliké bolesti a časté blokády krční a bederní páteře.chci se zeptat, jestli se v tomto věku ještě doporučuje chirurgické řešení, jestli je to vůbec možné, pokud ano, jaké je pohybové omezení po operaci-pracuji jako zdravotní sestra. navíc mám dvouleté dítě, které potřebuji občas zvednout. popřípadě jaká je prognóza pokud se operace neudělá-mám na mysli ochrnutí. občas se mi také špatně dýchá, když se mi zablokují žebra.děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Křivka 40 st. dle Cobba je většinou počátkem zámyslu řešit skoliózu operačně. Postupem věku ale indikace k operaci klesá. Ortoped se zaměří na poruchy jednotlivých částí pateře. Je třeba vyšetřit nejen hybnost, ale i případné neurologické změny a především zhodnotit nejen rtg přehledný snímek úseku, ale i většinou vyšetření magnetickou rezonancí se zaměřením na úsek, kde k potížím dochází. Pokud by změny byly potom se stabilizační operace zvažuje. Obraťte se na speciální ambulanci ortopedie, která se potížemi s pateří v tomto směru zabývá. Učinit závěr přes internet bez podrobnějších informací není dobře možné ani odpovědné. Tyto ambulance jsou při všech ortopedických klinikách nebo krajských nemocnicích. Podle jejich vyšetření potom další postup.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
 
Naposledy čtené: