Skolióza

Dobrý den, ve 13 mi zjistili skoliozu (největší křivka 40 stupňů), nosila sjem korzet, zlepšovalo se to, ale když mi pak řekli, že ho mám nosit míň a pak jen na noc, vracelo se to zpátky - což je prý obvyklé, nyní mám 44 stupňů, je mi 21. Lékař mě chce poslat na operaci - já s tím váhám - nemám zatím žádné potíže, bolesti, vidět to na mě není. Rodiče mě straší tím, že "na operaci přece musíš, přece nechceš skončit nma vozíku" - chci se zeptat, jestli je to opravdu tak dramatické, aby mi hrozilo něco jako vozík, nebo jestli je možné žít dál bez operace , eventuálně jít na ni v pozdějším věku, až budu mít problémy a bolesti. Setkala jsem se v poslední době s reakcemi dvou děvčat v situaci velmi podobné té mé (operace téměř stejných křivek jako mám já , téměř ve stejném věku) - obě na operaci byly a cítí se hůř než před ní, stěžují si dokonce i na bolesti (nejsou bezprostředno po operaci, už jsou zpátky zapojené do běžného života). Lékař, co mi operaci doporučoval, mi říkal, že jde přece o kvalitu mého života - ale mně přijde, že pro můj život je právě kvalitnější žít zatím takhle a aẗeprv až budou problémy, tak se nechat operovat. Opravdu je to tak dramatické, že bych skončila na vozíku? Přece jen, kdyby se při té operaci vyskytla malá chybička, tak skončím na vozíku taky, a hned...

Odpověď odborníka:

Vaše otázka je velmi úzce indikována a není na ni snadná odpověď už proto, že jsem snímek neviděl a jeho posouzení je pro indikaci k operaci a předpověď spolu s vyšetřením pacienta rozhodující. Operace při tomto úhlu se opravdu indikuje a má se provádět v relativně co nejmladším věku. Pacienti na vozíku nekončí, ale skoliosa zhoršuje všechny nitrohrudní funkce a má vždy sklon ke zhoršování. Pacientům s touto diagnosou se u nás věnují specialisované ortopedické kliniky při fakultních nemocnicích, které stav velmi přísně posoudí a s velkou odpovědností doporučí léčbu. Pacient má nepsaný nárok i na vyšetření na jiném renomovaném pracovišti, aby získal druhý názor a aby získal jistotu správného dalšího postupu. Asi bych takto postupoval

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: