Skolioza a těhotenství

Dobrý den, v pubertě jsem byla sledována pro skoliozu, nosila jsem cca do 18 let korzet a poté byla vyřazena z evidence. Mám trojité vykřivení, nejvíce u pravé lopatky. V současné době ortopeda bohužel nemám a jsem v cca 10.týdnu těhotenství. Vím, že je důležité hlavně cvičení (bohužel nejsem moc zdatný plavec), měla jsem za to, že v případě problémů budu moct alespoň na masáž, ale prý se to vůbec nedoporučuje. Už začínám cítit bolesti v bederní páteři - vyloženě pichlavá bolest hlavně na pravé straně. Jsem si vědoma toho, že bych měla být sledována na ortopedii, ale i kdybych nějakou sehnala, u specialistů jsou dlouhé čekací doby a na rentgen stejně nemůžu (bez toho často nechtějí nic moc řešit). 1) Stačí najít nějakého fyzioterapeuta? Kdysi mi jedna lékařka řekla, že v případě těhotenství budu určitě na rizikovce, ale gynekolog o tom nechtěl ani slyšet, z jeho pohledu jsem v pořádku. 2) Neschopenku mi tedy může vystavit pouze ortoped? 3) Jak získat doporučení na dobrého ortopeda, který se specializuje na skoliozu? (v pubertě jsem k jednomu chodila, ale měl čekací dobu přes 6 měsíců). Jsem si vědoma toho, že jsem péči zanedbala, ale těhotenství nebylo úplně očekávané a co tedy teď dělat, aby vše proběhlo v pořádku? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Že je těhotenství v pořádku je vynikající věc. Záleží na stupni skoliozy, úhel dle Cobba, to jistě v záznamech z dřívějška máte. Doporučuji vým rehabilitaci, s dokumentací vyšetření u rehabilitačního lékaře, dále těhotenské a postupně předporodní cvičení s fyzioterapeutem bude pro vás nejlepší. Hlavní je nyní těhotenství řádné absolvovat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: