Skolióza - je nutná operace?

Dobrý den, mám skolózu (v hrudní části 40 stupňů) a můj lékař mi doporučuje operaci. Já se toho ale dost bojím. Ráda bych znala klady a zápory - co mě čeká, když na operaci nepůjdu a taky jaké může mít operace negativní dopady. Nevíte, jaká je úspěšnost takových operací, neexistuje nějaké statistika? Ta operace jistě není bez nebezpečí, mohla byste mi o těchto úskalích napsat něco víc? Jaké jsou případné komlikace atd. Jaké mají pacienti potom problémy (po roce, po 5, 10. 20,... letech) - protože se zdráhám uvěřit, že by to byl takový zázrak, jak se mi všichni lékaři snaží namluvit. Psala jste, že hybnost páteře zůstane zachována, mohla byste mi vysvětlit, jak je to možné? Copak ta tyč (nebo co se to tam dává) se dá ohnout, když se předkloním? Lékařka mi sdělaila, že mám přijít na kontrolu v zimě a pak se uvidí - patrně si myslí, že když to budu vědět několik měséců dopředu, že si zvyknu, ale já od té kontroly nemám jediný klidný den, neustále na to myslím a trápí mě to, začala jsem kvůli tomu mít problémy s usínáním a každé cvičení je jedno velké připomenutí té noční můry jménem operace. Prý bych tam nejprv jela na pár dnů na nějaká vyšetření - mohla byste mi sděli o co přesně se jedná? A také jaká jsou předoperační vyšetření, případně jak se to dělá, když na termín operace vychází menstruace. Před operací se jistě dělá klistýr, že? Jak se to dělá? A jak se chodí na záchod v prvních dnech po operaci?? Mám dojem, že až pak budu ty dny nebo týdny ležet a nebudu moci nic dělat, že se z toho zblázním - teda pokud mi z toho nepřeskočí ještě předtím . Slyšela jsem, že se provádí nějaké natahování páteře a nějaký Wake-up test. Co to je? Na internetu jsem o tom nic nenašla. Vím, že bych měla lékařům důvěřovat, jenže já jim nevěřím...slyšela jsem, že si někteří ti "odborníci" říkají i o úplatky...Jistě chápete, že se mi na operaci moc nechce, když nemám žádné potíže, dýchat mohu dobře a vidět na mě taky nic není. Kdybych měla bolesti nebo hrb, tak by mě to třeba přinutilo, ale takhle z toho mám hrozný strach.Je mi strašně nepříjemná představa, že bvych si tam lehla prakticky jako "zdravý člověk" a pak týdny nebyla schopna se o sebe ani sama postarat. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud je odchylka páteře 40 stupňů, rozhodně bych operaci doporučoval. Její výhodou (zpevnění páteře) je daleko nižší riziko, že se skolióza vrátí, oproti neléčenému stavu, který se pravděpodobně bude pouze zhoršovat. Co se předoperačního vyšetření týče, jedná se o kompletní interní vyšetření, kde lékaři zjistí, jaká jsou rizika operace přímo pro Vaši osobu (současný zdravotní stav a zdravotní obtíže). Operace se provádí v celkové anestezii, nemusíte mít tedy strach. Každopádně je ale rozhodnutí podstoupit operaci na Vás, objektivně lze ale říci, že čím dříve se operace provede, tím větší je naděje na úspěch a menší riziko komplikací. Doporučoval bych proto ještě jednou celou záležitost zkonzultovat s ošetřujícím ortopedem. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: