Skolioza páteře

Dobrý den, prosila bych o vysvětlení nálezu. RTG TH, L páteř sníž plot L2-3, kyfot zvrat vpředklonu L 1-2 a L 2-3 CT kyfot zvrat L2-3, inc spondyloza, spondylartroza, šíře kanála dobrá. Vert alg. sy L páteře s lehkou L skoliozou sus diskopatie L2-3 Mám velké bolesti zad i při menší námaze, viditelně vystouplá žebra pod levým prsem, levá strana v pase hubenější než pravá, hrb pravé strany zad viditelný i bez předklonu. Takže se mi nějak nezdá to "lehká skolioza" Denně cvičím, bez efektu. Jana 32 let.

Odpověď odborníka:

Lehká t velmi dramaticky, skolioza může být zavádějící pojem. I lehká skolioza může opticky vypadat, tak jak popisujete. Tzv" aktivní fyzioterapeutická " léčba v rukou lékaře může situaci nejen pocitově, ale i opticky výrazně změnit. Právě problematické místo mezi těly obratlů, kde je snížený prostor může být změněno výrazněji než popisuje rtg. např. ono podezření na porušenou ploténku. To však neznamená, že by " aktivní fyzioterapie nemohla pomoci, nemůže ji však v takové případě provádět jakýkoliv fyzioterapeut.Je třeba lékaře, který takto pracuje. V Bně by bylo možno obhjednat se do mé poradny. takto však pracuje hodně neurologů,. rehabilitačních lékařů a tělovýchovných lékařů, jen je třeba toho správného vyhledat a začít co nejdřívě. V případě, že bude třeba upřesnit např. pomocí CT, MRI nebo EMG, tak to udělá takový lékař ve správnou chvíli, ne paušálně jako součást léčby!!!

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: