Skolióza/pectus carinatum

Dobrý den. Mám skoliózu.Mám také na hrudníku pectus carinatum(ptačí hrudník).Je to od toho ? A pak mi ještě připadá, že mám jednu klíční kost jinak zahnutou než druhou, takovou jakoby větší oproti levé klíční kosti.U ptačího hrudníku mám opět na pravé straně stejně jako u klíční kosti, žebra vystouplejší a deformované.Chci si to nechat chirurgicky odstranit, pokud to půjde.Ale nikde jsem nenašel nic k deformaci klíční kosti.Ono to třeba pak může též souviset s vadným držením těla potažmo skoliózou, tak proto se ptám. Je možná chirurgická korekce i u nižších stupňů deformace ? Protože mě to i tak vadí a omezuje.Na hrudníku i zádech mě pravidelně křupe. Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Položil jste řadu diagnoz s požadavkem operace. Přitom uvádíte věk mezi 20 - 30 lety. Operace skoliosy a pectus carinatum patří do mnohem nižší věkové kategorie a indikace k operaci, vhodnost k operaci je hodnocena velmi přísně. Co se týče změny tvaru klíčků, nesouměrnost, jedná se jen o kosmetickou vadu, která se většinou neřeší. Výstup žeber při hrudní kosti může opravdu být indikací k operaci, pokud se jedná o částečné nebo úplné vykloubení. Pectus carinatum a scoliosa spolu nijak nesouvísí, souvoslost je v jisté ,připravenosti těla ke vzniku těchto vrozených vad a to u každého člověka méně nebo více. Vcelku bych byl k operacím velmi zdrženlivý a poradil bych se v tom směru samozřejmě s ortopedem dle klinického náloezu a rtg obrazu. Více bych se orientoval na rehabilitaci, pohybovou léčbu a plavání.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: