Skolioza u dospělého

Dobrý den, je mi 27 let a trpím skoliozou už asi od 12let - první mi ortopedi dávali různá cvičení,ale moc to nepomáhalo - až nakonec jsem nosila korzet - ale ten asi až v mých 17 letech (za což jsem dodnes naštvaná - že k tomu přistoupili až tak pozdě) Před začátkem nosení korzetu byl nález skoliozy 36 stupňů, s tím, že se ani při předklonu skolioza nevyrovnává (čemuž jsem moc nerozuměla??), dále mám samozřejmě nesouladnou osu v oblasti pánve (jeden bok výše než druhý - ale nemyslím si,že bych měla jednu končetinu kratší než druhou -tak nevím čím toto bývá způsobeno??) Po půl roce nošení korzetu se skolioza snížila na 30 st., ale za další půlrok nošení se už nepohla ani o stupínek,takže ortoped usoudil,že dále nosit korzet nemá smysl (po cca roce nošení) Poté jsem ještě absolvovala serii rehabilitačních cvičení. Nakonec mě propustili s tím,že svaly jsou zpevněné a že teda víc se s tím nedá dělat. Ani na další kontrolu mě již nepozvali, prostě se mnou veškerou léčbu ukončili - což mi přišlo divné?? Je to normální postup? Žila jsem v domnění, že je třeba toto onemocnění neustále sledovat, zda se např. rapidně nezhoršuje..dělá se to tak nebo ne?? Můj hlavní dotaz zní: zda je možné,že se mi skolioza opět za těch cca 10 let rapidně zhoršila např. zase na těch cca 40 stupnů (nebo zda to korzet dokáže zafixovat na cca celý život??) a zda bych s tímto onemocněním neměla pravidelně chodit na kontroly k ortopedovi?? Případně, zda by nebylo vhodné přemýšlet o operaci?? Už totoiž pomalu začínám uvažovat o dětech - tak zda by toto onemocnění nemohla být překážka pro otěhotnění - čili že by mi to např. lékaři nedoporučili.? Jinak nepociťuji žádné zvláštní bolesti zad (pouze při dlouhém stání, a při nošení těžkých předmětů delší dobu, ale bohužel mám sedavé zaměstnání - z čehož mě tedy záda nebolí - možná zatím). Předem moc děkuji za odpověď. Hezký den. Alice

Odpověď odborníka:

Skoliosa by neměla být překážkou otěhotnění, těhotenství ale není dobře příliš odkládat. Vás postup léčení záležel na schematu závažnosti skoliosy dle Cobba. Je nutno říci, že skoliosa se vyrovnává ohnutím jen při lehké skoliose u dětí a mladých lidí. Co je důležité je trvalá ortopedická kontrola, pokračování ve cvičení. Nejlépe určitě serie na rehabilitaci 2 x ročně. Svalové zpevnění dokáže vytvořit t.zv. svalový korset, který brání zhoršování skoliosy a zmírnění potíží a případných bolestí. Cvičení skoliosu nevyléčí.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: