Škrábání v krku po antibiotikách

Dobrý den paní doktorko, minulý týden jsem dobral antibiotika po bakterialní infekci horních cest dýchacích (nevím co konkrétně bohužel), od dobrání se už cítím dobře a zdravý, jen mě bohužel stále škrábe nepříjemně v krku a cítím lehké zahlenění (bezbarvý hlen). Je důvod k znepokojení nebo to jsou jen dozvuky? Myslíte že můžu začít již lehce sportovat? Mockrát vám děkuji za odpověď :)

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Díky za důvěru- i když ta by náležela především Vašemu ošetřujícímu lékaři, který předepsal antibiotikum. Onemocnění horních cest dýchacích infekčního původu mohou být kromě bakterií působena především viry/vzácněji plísněmi../. Zde bohužel léčba antibiotikem nemá žádný efekt- na virovou buňku antibiotikum nepůsobí. Takže- škrábání v krku může být právě projevem probíhající virosy /nebo jde o neinfekční zánět, způsobený například fysikálními vlivy- drážděním sliznice v suchém prostředí, vlivem změn teplot, kouře, alergenů../.Lékař rozhoduje o pravděpodobném původu klinickým vyšetřením, případně si pomáhá laboratorními testy.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: