Slabá a krátká menstruace

Dobrý den, od 16 do 26 let jsem brala HA TriRegol, pak jsem na radu lékařky vysadila (původně na půl roku, ale nakonec trvá přestávka 2 roky). Menstruaci jsem měla po vysazení HA normální, cca 4-5 dní dlouhou a víceméně pravidelnou (odchylky několik dní). Ted bych chtěla znovu začít HA brát (tentokrát Mercilon). Posledních pár měsíců mám ale menstruaci slabší, 1-3 dny před se objevuje špinění a následná menstruace je velmi krátká (cca 2 dny) a nepříliš silná. Mám dva dotazy: 1.) Je na místě nějaké vyšetření v souvislosti s tak krátkou mensturací? Těhotenství nepředpokládám když se menstruace dostavuje /i když pouze slabá/. Četla jsem také, že snížení plodnosti může provázet slabá menstruace, tak se obávám, zda se nemůže jednat o tento případ a já bych opětovným zahájením užíváním HA zcela neutlumila činnost vaječníků. 2.) Mluví se o nebezpečích HA v souvislosti se srážlivostí krve atp., přičemž rizika jsou vyšší se stoupajícím věkem, a prý zejména v prvním roce užívání antikoncepce. Pokud začnu brát HA ve 28 letech po dvouleté přestávce a předchozím desetiletém bezproblémovém užívání, jsou obavy zbytečné, nebo jsou 2 roky natolik dlouhá doba, že bude HA pro tělo opět „nová“ a je možné, že se nějaké problémy dostaví? (už dva roky nekouřím a co se týče váhy, BMI mám 25,25) Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, k vašim dotazům: 1) není zapotřebí žádné vyšetření, ani vyšetření plodnosti, ani se nemusíte obávat, že by vám užívání hormonální antikoncepce způsobilo trvalou neplodnost 2) pokud nemáte kontraindikaci k užívání kombinované hormonální antikoncepce, neměla byste se přehnaně obávat nežádoucích účinků hormonální antikoncepce, jste ještě velmi mladá, určitá doporučení ve výběru typu hormonální antikoncepce je až pro ženy nad 35 let, a navíc to, že jste přestala kouřit, rizika výskytu nežádoucích účinků také snižuje; také bych ráda zmínila, že užívání hormonální antikoncepce nese také krom antikoncepčního účinku mnoho vedlejších pozitivních zdravotních účinků

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Když se rakovina rozšíří do kostí
Články: Když se rakovina rozšíří do kostí
Toto zhoubné onemocnění...
Jak žít s umělou chlopní
Články: Jak žít s umělou chlopní
Operovali vám srdce...
Chudokrevnost
Články: Chudokrevnost
Chudokrevnost, neboli...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Jak zatočit s rýmou: zkuste recepty našich babiček i nejnovější trendy
Angína
Články: Angína
Angína je akutní zánět...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x