Slabé pobolívání varlete

Dobrý den. Chtěl bych se prosím poradit: od konce letošního června mě zjistili rakovinu levého varlete, kdy mě museli ihned odoperovat toto varle, kde zjistili jen malý 3,6 mm zhoubný nádůrek. Následně jsem prodělal 3 cykly chemoterapie a v současné době už se pomalu uzdravuji. - - Ale mám problém s tím zbylým pravým varletem. Vlastně už od dob té operace cítím v tomto zbylém pravém varleti takovou velkou citlivost - takové slabé pobolívání (lidově řečeno dloubání). Ale jen když jsem buď v pohybu (když jdu venku rychlejším krokem, nebo stačí, že se toho dotknu tak to mírně dloubne, nebo sedím v křesle u televize, nebo na židli a dám si nohu přes nohu a zase cítím takové zkřípnutí a mirňonkou bolest ( spíš tedy dloubnutí), nebo se večer pred spaním myji a zase dotknu se toho zas takovýto pocit, nebo se ohýbám, když třeba se obouvám a zase to takhle dloubne, nebo dokonce jsem jel jen půl kilometru od našeho bydliště do obchodu na kole avůbec nemůžu normálně šlapat, jak šlapu, tak zas je to takhle moc citlivé to varle, zas mě to dloube (mirně pobolívá). Prostě a zkrátka mám ho až moc citlivé. JInak když jsem v úplném klidu, třeba ležím už v posteli, nebo klidně sedím tak to defakto necítím, tak to jde. PROSÍM NEVÍTE ČÍM TO MŮŽE BÝT? Přitom mě to celé 4 měsíce nedalo aještě během léčby jsem šel 2x si to varle zkontrolovat na Urologii kde mě operovali. Prý to varle mám zdravé. Teda taky zaplaťpánbůh. Tak si myslím, že to bude nějaká banalita. Ale která? Tento pocit mě obtěžuje! Nejsem doktor, ale mám já sám takový dojem, že to mám takhle moc to varle přecitlivělé tím, že v tom prázdném šourku po tom nemocném varleti, který mě vzali, tak toto druhé varle si myslím, že tam má moc velkou vůli. Že je to tam volné a houpe se v tom šourku. A asi proto je to tak citlivé. Co myslíte? Nebo jaká může být jiná příčina? Ale jak píšu, prý to varle mám zdravé. Nechtělo by to dát třeba implantát místo toho chybějícího nemocného? Aby se to zase vyvážilo? NO prosím jaký máte názor a co mě poradíte? Děkuji mnohokrát PETr

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, Petře. Začnu od konce. Co se týče dotazu na implantát varlete- testikulární implantáty lze implantovat již při samotné orchiektomii nebo v druhé době na žádost pacienta. Implantát si ale musí pacient hradit sám. Co se týče následné chemoterapie po operaci, zdroje udávají vysokou účinnost chemoterapie a pravděpodobnost recidívy nádoru je nízka. Bolesti, které pociťujete v šourku, nejspíš vznikají při změně polohy šourku, ve kterém po odstranění varlete mohli vzniknout srůsty. Doporučuji Vám vyčkat, 4 měsíce je ještě krátká doba na úplné zhojení. Je celkem možné, že by potíže pořešila právě impalntace implantátu- poraďte se se svým urologem. Nezbytné jsou samozřejmě pravidelné kontroly v urologické ambulanci.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Otěhotnění v době menstruace: vzácné, ale možné!
Články: Otěhotnění v době menstruace: vzácné, ale možné!
Asi každá žena občas dumá...
Vyškrtněte průjem a zácpu ze života!
Články: Vyškrtněte průjem a zácpu ze života!
Možná patříte k lidem...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Těhulky, nebojte se očkování proti žloutence
Články: Těhulky, nebojte se očkování proti žloutence
Podávání jakýchkoli léků...
Naučte se šetrně uvolnit ucpaný nos
Články: Naučte se šetrně uvolnit ucpaný nos
Rýma je sice běžné...
Výskyt rakoviny ledvin je u nás největší na světě. Proč?
Články: Výskyt rakoviny ledvin je u nás největší na světě. Proč?
Zjistěte, proč mají Češi...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x