Slabší brýle

Dobrý den, kazí se oči nošením slabších brýlí? Mám brýle na dálku, má vada je 6,5 a 5 dioptrie,ale brýle mám jen 5 a 4,5 dioptrie.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, neuvádíte, zda jste krátkozraká nebo dalekozraká (brýle jsou + nebo -). V případě krátkozrakosti bylo podle mnoha dlouhodobých výzkumů z posledních let dokázáno, že u dětí a jedinců v pubertě může plná dioptrická hodnota zpomalit zhoršování dioptrické vady. Co se týče dalekozrakosti, tak u ní se plná korekce v podstatě nedává (jen když šilháte), a pokud vidíte ostře a netrpíte na bolesti hlavy, tak vyšší hodnota není třeba. Ke krátkozrakosti je třeba ještě dodat: Obecně nelze říci, že byste si kazila oči jen tím, že nosíte slabší brýle. Můžete si ale přivodit astenopické obtíže z neustálého domhuřování a zaostřování. Bylo by ale vhodné vidět na oči oči stejně (což při nerovnoměrném podkorigování zřejmě u Vás není).

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: