Slap léze

Dobrý den, pane doktore. Jsem po ASK SLAP léze a začínám 6-týdenní klidový režim v ortéze. Chtěl bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že rameno bude opět zcela v pořádku (i pro běžné sportovní aktivity na amaterské úrovni), či lze očekávat recidivu (příčinu zranění nedokážu určit). Lze opětovné přirůstání labra podpořit doplňky stravy na bázi kolagenu, glukosaminu, ... fungujících pro klouby, nebo jsou zde vhodné některé jiné doplňky? Také by mě zajímalo, proč někde používají k fixaci labra šroubky/skobičky titanové a někde vstřebatelné, což byl můj případ. Velice děkuji za odpovědi. MK

Odpověď odborníka:

Recidiva je relativně málo častá, samozřejmě , že nikdy nelze vyloučit. Rameno je po poranění a je jisté, že nikdy nemůže být zcela tak jak bylo před úrazem. U většiny pacientů jsou tyto artroskopické výkony bez komplikací a s velmi dobrým výsledkem. Hodně závisí také na rehabilitaci a cvičení dle instruktáže doma. Způsob operačního postupu řeší ortoped podle situace, co mu umožňuje typ poranění a změny a předpoklad pevnosti provedené úpravy. Vývoj stále více směřuje ke vstřebatelné fixaci, nesmí být na úkor plánované pevnosti. Potravinové doplňky nemají na hojení vliv. Jistě nejsou na škodu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: