Sle, škodlivost léků

Dobrý den.Je mi 56 let a mám dlouhodobé potíže s klouby, depresemi a polyvalentní alergií. Na psychiatrii se léčím 9let. Beru Argofan 150, Asentra 100, příležitostně Frontin 0,5. 7 let chodím na revmatologii, mám revmatoidní artritídu-Metotrexat 2tbl týdně, 200 ob den, Simepar 3 denně, Allopurinol 100, Další léky - Euthyrox 100, Analergin, Gopten 2mg, Caltrate. Na bolesti Zaldiar nebo Recoxu 15. Léky u kterých nemám vypsáno dávkování užívám 1denně. Tento týden jsem byla vyšetřena neurologem s diagnozou polyneuropatie. Dočetla jsem se, že to může mít spojitost se systemovým lupusem, který mi zjistili před dvěma lety, ale že to mohou způsobit i citostatika a antidepresiva? Chtěla bych vědět, zda mi nčkteré léky nezpůsobují potíže jako, závratě, nejistou chůzi a pokročilou dif. hepatopatii a steatozu pankreatu. A zda je celý tento chemický koktejl namíchán správně, aby mi neubližoval víc než je nutno. Nepracuji, mám plný inv.důchod. Popsala jsem vše ve zkratce, tak doufám, že z toho něco pochopíte. Děkuji za odpověď, s pozdravem Ivana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel téměř všechny léky mají své nežádoucí účinky a s jejich kombinací se toto riziko zvyšuje. Vzhledem k onemocněním, která jste popsala, ale nejspíše všechny léky potřebujete. Závratě mohou být způsobeny Plaquenilem, stejně tak i Metotrexátem, který může být i příčinou zhoršených jaterních funkcí. Informujte o těchto nežádoucích účincích svého revmatologa a poraďte se s ním o případné jiné vhodné léčbě (neuvažoval revmatolog ve Vašem případě např. o biologické léčbě??). Více informací najdete na webu www.revmaticke-nemoci.cz Kombinace Metotrexátu s Recoxou není zcela vhodná, Zaldiar nebo Tramal by byly možná vhodnější.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: