Slévající se hnisavé pupínky na ruce

Dobrý den. Na levé ruce se mi utvoří vždy malý červený pupínek, který se postupně rozrůstá (tvoří se vyvýšený zarudlý nález, který se jakoby skládá ze zvětšujícího se množství pupínků-hrbolatá červená vyvýšenina, která svědí). Zvětšuje se z hodiny na hodinu a následně se v ní začnou tvořit jakoby "beďárky"-žluté čepičky tekutiny(úplně jako u klasických beďarů na obličeji), ale stále na tom velkém rudém vyvýšeném podloží. Běďárky se postupně začnou slévat do hnisavého ložiska.Podle kožařky se jedná o dyshidrotický ekzém a je aplikován Triamcinolon E, který zatím vždy vedl k rychlému "splasknutí" hnisavého místa a během jednoho týdne k zaschnutí celého toho původně vyvýšeného zarudlého místa a následnému seschnutí a sloupání. Je možné, aby se dyshidrotický ekzém dělal jen na jednom místě (které se ale stěhuje-po "vyléčení" se do dvou dnů začne dělat to samé,ale třeba na jiném prstě)a netvořilo ho vlastně množství oddělených pupínků,ale jeden zvětšující se, který následně vtoří kulaté zhnisané místo na červeném podkladě o rozloze třeba i centimetr či dva?Beru Ketotyfen (jeden na noc) a v prosinci jsem prodělala obrovský hnisavý zánět kůže celé dlaně (následně se prakticky celá kůže dlaně sloupala po podání Medrolu) - prý impetigizovaný dishidrotický ekzém. Ale tyto projevy (zvětšující se mokvavé místo na kůži dlaně či hřbetu) se od té doby opakují a myslím, že kdybych je vždy "nestopla" Triamcinolonem, tak by se šířily tak dlouho, než by mi to opět postihlo celou dlaň.....Je možné, aby toto byl dyshidrotický ekzém?V takto agresivní formě jednoho ložiska, které se následně šíří?Velice děkuji a přeji krásný den

Odpověď odborníka:

Pravděpodobně skutečně jde o dyshidrotický ekzém. Bohužel je to onemocnění chronické, rádo se vrací a stěhuje. Dbejte na správnou péči o ruce - tzn. mytí je šetrnými přípravky (nebo syndety - v lékárně - př. Oilatum, Lipikar), po kařdém mytí důkladně osušte a ošetřete hyrdatačním krémem. Všechny práce s detergenty dělejte v rukavicích, stejně tak práce na zahradě. Ke zhoršení může vést i kontakt s dalšími alergeny - srst, rostiny apod.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: