Slinivka?

dobrý den!Už delší dobu mám zvláštní problémy,nefouklé břicho hlavně nad pupkem,těžko od žaludku časté říhání a bolest mezi lopatkama a kolem žaludku ale je to vázané na dýchání jak dýchám při výchedu .U doktor jsem byla prohmatal břicho,vzala moč a krev na CRP všechny výsledky v pořádku a poslal na sono byřicha které dopadlo také v pořádku a dál už e nic nedělo.CHci se zeptat a bojím se aby to nezanedbali a nebyl s toh třeba zánět slinivky .ještě podotknu že nehubnu spíš naopak během půl roku jsem přibrala nějaké 3 kg.Chtěla jsme se zeptat zda by se na Sonu břicha kdyby to byla slinivka něco ukázalo?kontroluje se při sonu i slinivka?Moc děkuji za odpověd Hanka

Odpověď odborníka:

Zdravím vás, ultrazvuk břicha je velmi přínosné vyšetření, pro pacienta nezatěžující. Jako vždy i zde záleží na zkušenosti lékaře, např. slinivka nemusí být vždy snadno zobrazitelná, ale hrubé odchylky se obvykle daří odhalit. Ve sporných případech pak přichází na řadu CT, atd. - to určuje lékař. Negativní UZV břicha a normální výsledek základních krevních parametrů (včetně jaterních a slinivkových) bych považovala za dostatečný důkaz, že vaše potíže nemají organický původ. Pokud se ale navzdory tomu pochybností nezbavíte, bylo by vhodné sono břicha zopakovat s odstupem cca 5 měsíců. Klidnou dobrou noc.

MUDr. Petra Koudelková
MUDr. Petra Koudelková

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Nemocnice Pelhřimov, oddělení vnitřního lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x