Slinivka

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat. Byla jsem na sono vyšetřeni a tam mi paní doktorka řekla,že mám slinivku s obrazem lipomatózy.Hledala jsem vysvětleni na internetu a dozvěděla jsem se,že to jsou tukové nádory a že se ve vzácných případech mohou stát zhoubnými nádory.Chtěla bych se té lipomatózy zbavit a mít opět normální slinivku.Mohl by jste mi poradit jak na to.Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Mirko, lipomatóza slinivky (pankreatu) nejsou nádory, ale je to zvýšený obsah tukové tkáně ve slinivce. Slinivka (pankreas) normálně obsahuje určitý podíl tukové tkáně a ve vašem případě je tento podíl vyšší. Je to zcela běžný a častý nález u lidí, popisovaný na výsledku sonografie. Jeho příčin může být celá řada. Nemusí představovat žádné onemocnění, nebo lze uvažovat o zvýšené hladině tuků v krvi, může to být při nadváze, může se jednat o atrofii slinivky. Praktický význam této diagnózy samotné o sobě není veliký. Přihlíží se na něj v případě, že máte nějaké zažívací potíže, nebo bolesti břicha a můžou se doplnit vyšetření zaměřená na slinivku. Nicméně při zažívacích potížích, u kterých se pátrá po příčině, se slinivka vyšetřuje bez ohledu, zda na sonu je obraz lipomatózy, nebo nikoliv. V podstatě praktický význam této diagnózy je velice malý, zejména pokud nemáte zažívací potíže. Lipomatóza jako taková nezpůsobuje žádné potíže a nedá se jí cíleně zbavit, ani to není potřeba. Pokud máte, nějakou nemoc, která způsobuje lipomatózu slinivky, léčí se tato nemoc, ne samotná lipomatóza. V zásadě si z tohoto nálezu tedy nemusíte dělat starosti. Pokud máte zažívací potíže, nebo bolesti břicha, dejte svému lékaři k zvážení nález na sonografii.

MUDr. Juraj Mosendz
MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Palas Athena, Klinika jednodenní chirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: