Slinivka ???

Dobrý den.Již delší dobu mám problémy s bolestmi břicha.Bolí mě nalačno ale nejvíc bezprostředně po jídle.Bolí to v oblasti žaludku-jakoby tlak plus nevolnost na zvracení a občas se k tomuto přidá píchání v břiše na straně pravé jakoby v boku.Občas mám průjem po některých jídlech (ale ne urputny tak 1 až 2).Stolice je lesklá,světle hnědá a občas jsou v ní nestrávené vetší kousky.Samozřejmě jsem byl u lékaře s tímto problémem který mám již od léta minulého roku a prodělal jsem opakované odběry krve plus odbery na potravinove alergie,kolonoskopii,gastroskopii (2x),enteroklýzu,sono (opakovane i v jinych nemocnicich,vysetreni pohmatem u obvodniho lekare,na chirurgii,na gastru (v ruznych nemocnicich) ale bez vysledku.Je vyloučeno takřka vše.Ještě čekám na CT slinivky za měsíc.Bojím se že mi najdou rakovinu na tomhle orgánu.Pani doktorka mi řekla že si myslí že potíže můžou být psychosomatické (což mi nejde do hlavy v souvislosti s temi bolestmi po jidle) a tak jsem byl i na psychiatrii,dostal jsem léky na uklidneni depresivnich priznaku ale pani doktorka na psychiatrii rekla ze podle ni je to telesneho puvodu,ze jsem v poradku dusevne.Nutno podotknout ze problemy mam stale.Mezi me prodelane operace patri tříselná kýla vlevo,slepé střevo a odoperovany zlucnik (uvadene bolesti jsem mel i kdyz jsem zlucnik jeste mel).Prosim myslite si ze by se nemocna slinivka mohla skryvat takovou dobu?a ze jen CT ji odhali kdyz jsou vsecky ostatni vysetreni v poradku??bylo mi řečeno že pokud se nic nenajde budu se s tim muset naucit zit a treba sportovat...coz si nedokazu predstavit nebot sou dny kdy kuli nevolnostem a bolestem v boku muzu jen lezet a uzivat algifen(zkousel sem vypozorovat návaznost na jídlo nebo cokoliv ale prostě si to dělá co chce)Nutno rict ze se stridaji dny kdy je to k nevydrzeni a dny kdy muzu alespon trochu fungovat a uvedene priznaky se zmirni.Nevím co si počít,už sem bezradný a přijdu si jak absolutní simulant..bohužel bolesti jsou reálné až moc...poradíte mi prosím a jaký je váš názor na celou věc?a poslední věc....všimnul jsem si že se mi udělá třeba nevolno i když vypiju více tekutin např,čaje,džusu...bylo by toto u slinivky?s pozdravem a díky Tomáš

Odpověď odborníka:

Vaše obtíže mohou být prostá funkční dyspepsie, tzn. po morfologické stránce jsou vaše orgány vpořádku, ale jejich funkce je do určité míry oslabená a tak se mohou objevovat obtíže jako při jiných chorobách těchto orgánů (žaludku, žlučníku, slinivky apod.). V těchto případech je zapotřebí vypozorovat, které potraviny, v jakých množstvích a ev. další aktivity vašemu tělu prospívají a které ne. Rozhodně byste měl jíst často a v malých dávkách, nehladovět, dodržovat víceméně žlučníkovou dietu ( ne mastné, smažené atd.), vyhýbat se nadýmavým potravinám, jídelníček přizpůsobit vaší individuální snášenlivosti. I po odstranění žlučníku se někdy stává, že ve žlučových cestách je vycestovalý kamínek a ten vyvolává obtíže, jako před operací. Ale předpokládám, že tato příčina byla vyloučena.

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: