Slinivka a alkohol

Dobrý den, mám neobvyklý dotaz. Před dvěma lety jsem měl silný akutní zánět slinivky břišní, byl jsem 3 týdny v um. spánku, selhaly mi plíce, ledviny, dělali mi dialýzu atd.. Chtěl bych Vás poprosit, jestli se po nějakém čase (letech) můžu vrátit alespoň z části k pivu. Nebyl jsem žádný alkoholik, ale mám strach si i to pivo dát, aby se něco takového neopakovalo. Momentálně mám dietu a naštěstí žádné velké problémy. Pochopitelně po těžkém jídle ano. Proto Vás prosím o odbornou radu. Moc děkuji. Nashledanou.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Romane, akutní pankreatitida je závažné, život ohrožující onemocnění, a po jeho úspěšném zvládnutí může být funkce zbylé části slinivky doživotně omezena. Alkohol je vysoce nebezpečnou látkou jak pro buňky jater, tak pro buňky slinivky. Pokud chcete mít jistotu, že své slinivce neubližujete, doporučuji Vám trvalou absolutní abstinenci a vynechávání tzv. těžkých jídel. Za vhodný přístup považuji dispenzarizaci v gastroenterologické ambulanci a pravidelné lékařské kontroly včetně laboratorních a zobrazovacích vyšetření, případně užívání léčivých přípravků s enzymy slinivky. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: