Slinivka břišní

děkuji za odpoved pane doktore, bylo to CT vyšetření s kontrastní látkou v žile a čtu že to bylo na požadavek CT břicha k vyloučení NPB. nevím jestli se to dá poznat... prý jsou různé druhy vyšetření CT. nativní a jiné nevim jaky jsem měl já a jestli se to dá poznat nechci si přivolávat njáký nemoce ale chci mít jistotu, že je to v pořádku a že bude problém snad ve střevu, na který se kouknou na MR ted 13.06 nerad bych aby nade mnou zlomily hůl a já stále trpěl, jinak chut k jidlu. myslíte si pane doktore že slinivka je v pořádku? děkuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den ještě jednou. CT s kontrastem je to "správné" vyšetření, které jste měl mít, "vyloučení NPB" znamená vyloučení náhlé příhody břišní - což je zřejmě jen nějaký informační šum a nedůslednost při vyplňování žádanky - podle Vašeho popisu samozřejmě nešlo o akutní břišní příhodu. Radiolog ale popisuje CT jako celek, takže by toto nemělo v posouzení vadit, i když tam asi mělo být napsáno, že se CT dělá kvůli posouzení patologie slinivky... Ovšem zobrazovací vyšetření (RTG, CT, UZ, MRI) hodnotí vzhled orgánů, nikoliv jejich funkci - jak uvedeno v předchozí odpovědi, nějaký problém se ve Vašem trávicím ústrojí skrývá (mastná stolice není normální), takže i při normálním MRI není rozhodně možno říci, že jste zdráv...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: