Smrt

Dobry den, pred nedavnom nam zomrel pes, na ktoreho som bola velmi citovo naviazana. Momentalne prezivam uskostne stavy, mam vysoky tlak 140/100, rychly pulz 106/min., bolest zaludka v epigastriu, okrem toho ma boli zub 5tka vlavo hore a cela lava strana (bolest svalov na krku, bolest hlavy na dotyk zvrchu hlavy), uz v minulosti som mala zapal trojklanneho nervu. Navyse mi diagnostikovali mykoplazmy a ureaplazmy v posve, na ktore sa liecim uz skoro tristvrte roka. Prosim poradte ci tieto problemy maju suvis so psychikou? Moj osetrujuci lekar mi vzdy na vsetky priznaky da lieky, potom odchadzam od neho s liekmi na srdce, liekmi na ukludnenie, s antibiotikami a anthistaminikami, pripadne liekmi proti bolesti. Minulosti som mala alergicku reakciu na lieky, tak sa velmi nestotoznujem s nazorom brat lieky na vsetko. Mam 28 rokov a nechcem brat za hrst liekov kazdy den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Jste inteligentní mladá žena, vnímavá, citlivá. Vaše tělo reaguje na úzkostné prožívání více orgánovými systémy/ oběhový systém, zažívací ústrojí, pohybový aparát, imunitní systém../. Stejně jako Vy si lékaři uvědomují psychosomatické souvislosti- tedy skutečnost, že vyvovávajícím faktorem tělesného stonání je nemoc duše. Pokud jsou ale Vaše tělesné poruchy závažné, je zapotřebí je léčit / i s vědomím, že provotní příčina je psychoimunologická../. Pro úzkostnou poruchu je léčebně nejúspěšnější kombinace citlivě vedené psychoterapie a aplikace protiúzkostných antidepresív. Jde tak trochu o "běh na dlouhou trať", ale rozhodně se vyplatí..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: