Smrt otce a šikana - dopad

Dobrý den, je mi 16 let a asi před 3 lety mi zemřel otec. Samozřejmě mě to hodně zasáhlo, protože jsem s ním měla skvělý vztah. Od 2. stupně na základní škole jsem byla šikanována (nyní jsem na SŠ a je už vše v pořádku) a vždy takový ten člověk, kterému se posmívají, pomlouvají a podobně, nikdy jsem neměla kamarády/ky. Myslím si, že tyhle situace mohou mít nějaký dopad na můj problém. A teď k mému problému.. Těžce se mi o tom mluví, proto jsem se rozhodla to alespoň napsat. Od smrti mého otce mám někdy špatné myšlenky, například když někam jedu s mamkou nebo i když jede jen ona sama, vyroní se mi v hlavě různé scénaře co by se asi tak mohlo špatného stát (bouračka, někdo do nás narazí apod.), bojím se, že přijdu i o ni. Nebo naopak mívám myšlenky takové, že když někam jedeme, přemýšlím, jaké by to bylo vzít volant do ruky a strhnout to ze silnice a takovéto různé "sebevražedné" myšlenky, už několikrát jsem přemýšlela nad tím jak se zabít, ale naštěstí na to nemám. To je jedna věc.. Druhá věc, někdy než usnu si, nedobrovolně-můj mozek si je prostě nahrne do hlavy, představuju taky tyto scénáře (jak o mámu přijdu). Ani po 3 letech jsem se stále asi nevyrovnala se smrtí otce jelikož někdy mi to nedá spát a například brečím a nemůžu usnout a mám myšlenky na něj. Není to sice už tak časté, dalo by se říct, jednou za měsíc, ale pořád se to děje. A chtěla bych poradit jestli se s tím vším nedá něco dělat. A teď trochu jiné problémy, nevím jestli vy mi byste mi s tím dokázala poradit. (možná to i souvisí trochu s tou šikanou) Už několik let nemůžu chodit na veřejné WC, mám vůči nim blok (nevyčůrám se), někdy se mi sice podaří to překonat ale to na záchodech musím být pouze sama a například ve škole, musí být hodina, tudíž nehrozí že tam někdo přijde. Nevím co s tím mám dělat a zadržovat to celý den v sobě není zrovna zdravé, to vím. Tak jestli by mi něco nepomohlo to překonat úplně. To je jeden problém a druhý.. Už asi přibližně tak 3 roky mám problémy s vyprazdňováním se a napadlo mě, jestli to nemůže být i z toho stresu co mi způsobila smrt otce a šikana. Děkuji Vám mnohokrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Michaelo, jak sama píšete, se smrtí otce jste se ještě nevyrovnala a je tím poznamenán docela výrazně Váš život - což je u takového smutného prožitku pochopitelné. Jednoznačně se zde dá doporučit, abyste absolvovala pár sezení hlubinné abreaktivní psychoterapie (tzv. bdělou regresi), která Vám poměrně rychle umožní vypořádat se s těžkými zážitky (ztráta otce, šikana ve škole), stabilizovat psychiku do normálu a začít zase "fungovat" jako dříve. Věřím, že následně se upraví i Vaše další popisované potíže. Ve spolupráci s Vaší maminkou vyhledejte regresního terapeuta. Pokud byste v tom potřebovala poradit, obraťte se na mě mailem, nebo se Vám v případě zájmu můžu věnovat osobně. Přeji Vám rychlé zlepšení stavu.

Mgr. Lada Skulilová
Mgr. Lada Skulilová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Soukromá psychoterapeutická poradna Lipník nad Bečvou

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: