Snaha o otěhotnění

Je mi 30 let.Od 18 do 28 let jsem užívala antikoncepci, nikdy jsem neměla žádné gynekologické problémy. Mám hypotyreózu, celiakii a astma, ale na vše jsem léčena a dodržuji doporučení lékařů. 8/2010 jsem vysadila antikoncepci a dva měsíce jsme se pokoušeli o otěhotnění. Potom jsme z pracovních důvodů tuto snahu pozastavili (metoda přerušované soulože). Od 11/2010 mě trápilo nepravidelné a především velmi časté krvácení (i mimo cyklus). Od 02/2011 do 7/2011 jsem užívala Norethisteron na úpravu cyklu (fungovalo to). Od 08/2011 jsem se opět snažila o otěhotnění. Lékařka mi proto 8/2011 – 10/2011 předepsala Duphaston, s tím se ale opět objevilo krvácení mimo cyklus. Od 10/2011 mi proto předepsala clostilbegyt a utrogestan. Byla jsem vždy 13.den na UZV, folikulometrii, vajíčka byla vždy připravena, stejně jako kvalitní děložní sliznice. V plodném období jsme měli s manželem ob den pohlavní styk. Spermiogram manžela je naprosto v pořádku. Snažíme se tedy o otěhotnění v kuse 8-9 měsíců, z toho 4 cykly s podporou clostillbegytu, z toho 1x injekce na stimulující ovulaci. Kromě folikulometrie a spermiogramu mi paní doktorka nedělala žádná jiná vyšetření. Minule mi říkala, že by mě tedy poslala na IVF či inseminaci. Chtěla bych se zeptat, zda je postup mé lékařky správný. Snaží se předejít stresům s nemožností otěhotnět. Ale já jsem vždy myslela, že IVF je až ta poslední možnost, že by se před tím měla dělat jiná vyšetření (hormonální, průchodnost vejcovodů, kvalit děložního hlenu apod.). Na tuto otázku mi řekla, že si myslí, že jsou to zbytečná vyšetření, že není potřeba znát příčinu, pokud se s IVF podaří otěhotnět. Pokud si myslíte, že její postup není správný, jak mám postupovat? Změnit lékařku? Děkuji Vám mnohokrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, upřímně s vaší lékařkou souhlasím, ikdyž jiný lékař by třeba nesouhlasil. Raději bych podstoupila osobně IVF než laparoskopickou operaci na průchodnost vejcovodů. určitě konzultace v IVF centru by byla vhodná.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: