Sníž.činnost štítné žlázy+hormonální substituce-svědění pokožky celeho těla

Dobry den pani doktorko, jiz nekolik let mam snizenou cinnost stitne zlazy, na kterou jsem uzivala Letrox 75, 100,125 a pote zase 100. V lete lonskeho roku jsem k tomu zacala uzivat hormonalni substituci Klimodien. Pred vanoci 2015 jsem byla na kontrole stitne zlazy a byl mi misto Letroxu 100 predepsan Euthyrox 113 (z duvodu, ze Letrox se dela az 125, coz by bylo zbytecne silne davkovani). Par dni pote, co jsem zacala uzivat zmineny Euthyrox, jsem objevila svedivou vyrazku mezi nadry, ktera se postupne rozsirila i na brisni i podbrisni partie, a ktera byla provazena obcasnym svedenim pokozky celeho tela - nepravidelne a na ruzych mistech. Navstivila jsem kozniho lekare, ktery mi predepsal masticky Belogent a Imazol. Oboje zabralo velice rychle, vyrazka zmizela, ale nezmizelo svedeni celeho povrchu kuze tela. Obcas se mi nyni objevi kdesi na kuzi nepravidelne (hrbet ruky, predlokti, stehno, zapesti, ve vlasech) jeden cerveny drobny pupinek, pouze povrchovy, suchy, bez obsahu jakekoli tekutiny, ktery zacne nesmirne svedit. Po podvedomem poskrabani, se okolo nej vytvori drobna bila krupicka, ktera po nejake dobe opet zmizi. Zkousela jsem mazat bio-kokosovym nerafinovanym olejem, protoze jsem si puvodne mylela, ze jde o vysusenou kuzi. Pote jsem zkusila panthenol mast, mast s Aloe Vera, nyni mi nejvice pomaha Sole-krem (sul 247) s ureou. Ale jedna se vzdy pouze o zklidneni priznaku, nikoli o jejich vymizeni. Abych popsala pocit, jaky svedeni vyvolava: je to, jako bych na sobe mela tzv. "kousavy svetr" :-). Zpetne jsem si nyni uvedomila, ze vsechny potize se vyskytuji ca od doby, kdy jsem presla z dloholeteho uzivani Letroxu 100 na Euthyrox 113. K tomu, jak vyse uvedeno, uzivam Klimodien. Je mozne ze tato kozni reakce je zpusobena prechodem z Letroxu na Euthyrox, navic v kombinaci s Klimodienem?(oba leky uzivam zaroven, vzdy rano po probuzeni). Defacto nevim, do jakeho oboru bych svuj problem zaradila, tak jej zarazuji od odd. kozni problemy. Pokud to neni spravne, prosim o informaci, do jake rubriky muj dotaz spravne patri. Dekuji vam za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den , poradila bych Vám nejrychlejší řešení a to vysadit euthyrox a nasadit zpět letrox či jiný přípravek a proto se vraťte zpět k endokrinologovi, vyrážka totiž může opravdu souviset se změnou terapie, pokud nebude zlepšení , pak navštivte dermatologa a je potřeby vyšetřit nejen kůži , ale celé tělo a zjistit , co pruritus způsobuje. S pozdravem

MUDr. Silvie Rafčíková, MBA
MUDr. Silvie Rafčíková, MBA

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Centrum estetické medicíny

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: