Snížená citlivost prstu

Dobrý den, dnes 25.3, jsou to na den přesně dva roky, co jsem si na cirkulárce přeřezal po kost prst(ze spodní strany, strany dlaně) - v oblasti druhého článku na ukazováčku pravé ruky. Okamžitě jsem navštívil chirurgii. V části prstu za řezem jsem v dané situaci neměl cit, avšak prstem bylo možno pohybovat jako za normálního stavu - plná hybnost. Doktor nic moc nekontrolovat a ránu zašil. Trvalo ještě mnoho dní(možná týdnů), než se mi do prstu začal vracet cit. Nejdříve na dotek reagoval poměrně silným mravenčením, později bylo možné stále intenzivněji rozpoznávat doteky, teplo a texturu povrchu. K dnešnímu dni, dva roky po nehodě se mi zdá, že cit je plně navrácen a stejný v porovnání s prstem na druhé ruce - takto to bylo už necelý rok po nehodě. Avšak v prstu cítím takový mírný tlak. Není to nic co by bolelo, nebo by to stále bylo ve vaší mysli. Nevíte proč tomu tak je? Je normální že se cit "plně" nenavrátí? Případně je zde ještě nějaké řešení? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Řezná rána takého rozsahu na prstu vede k přerušení konečných větévek nervů, které snímají citlivost z prstu. To že se obnovila citlivost, je velké štěstí. Napojení nervu aby prorostly a obnovily se jeho vlákna je potřeba někdy provádět i pod mikroskopem . To se ale dělá u větších nervů a u těch které zodpovídají za pohyblivost. Nemusí dojít k plné obnově a někdy je jizva zdrojem jistého dráždění- bolesti, pálení nebo mravenčení.. Pokud se také potíže objevují , dají se nasadit léky na tzv neuropatickou bolest jako Neurontin, Lyrica podobně. V akutní fázi hojení lze podávat vitamíny sk B např B komplex forte 2xd, léky n zlepšení prokrvení nervu. Dávat perličkové, vířivé koupele na postiženou část končetiny,lehké tlakové masáže na jizvu. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Protikuřácký zákon – o důvod víc, proč přestat kouřit
Trpíte astmatem? Pozor na náhlé změny teplot!
Články: Trpíte astmatem? Pozor na náhlé změny teplot!
Jako "na houpačce", to je v...
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Akutní zánět nehtového lůžka. Jak ho rozeznat a léčit?
Spolehlivost LH testů
Články: Spolehlivost LH testů
Běžnou metodou vyšetření...
Diagnóza žloutenky typu C neznamená konečnou
Články: Diagnóza žloutenky typu C neznamená konečnou
Když odezní prvotní šok...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: