Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, níže zasílám lékařskou zprávu pí. doktorky včetně laborky. Lékařskými radami se snažím vždy řídit a respektuju všechny rozhodnutí. Jen bych se chtěla zeptat na další názory na daný problém. Mám po dvou zamlklých potratech jeden ve 12tt (druhý mimoděložní, ale to předpokládám ze štítnici vůbec nesouvisí) třetí čili druhý v 7tt gestační váček bez plodu. Dočetla jsem se, že špatná funkce štítné žlázy může souviset jak s plodností tak i s potraty. Jeden pan doktor mi to potvrdil. Pak na kontrole u pí doktorky jsem se na to ptala i jí a ta výhradně vyloučila, že by mohla štítnice potrat zavinit. Ovšem pak mi vysvětlovala, že se musí hormon v těhotenství navyšovat a dovolila mi znovu otěhotnět jen jí hned zavolat aby léčbu upravila (o otěhotnění se budeme pokoušet až budeme mít všechna jiná vyšetření genetická, hematologii, infekce, ale k vůli štítnice se nemusíme údajně obávat). Říkám si, když je zapotřebí zvýšit dávku hormonů které jsem neměla a chybí i mě samotné opravdu to to těhotenství nemohlo negativně ovlivnit? Jak endokrinologové vylučují důvody abortů? podle hodnot a sonografického nálezu a závažnosti onemocnění štítnice? Pakliže ano moje hodnoty vážné asi nejsou a tudíž proto pí doktorka tak jasně vyloučila možnost ovlivnění potratů? Také mi řekla, že být starší a neplánovat rodinu vůbec by to neřešila ani letroxem 50.Také pan gynekolog mě mnohokrát upozorňoval o vyšetření štítnice. Ještě jsem se chtěla zeptat zda smím brát proenzi na klouby při léčbě letroxem? Mnohokrát děkuji za Váš názor ... hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Ani já se nedomnívám, že by porucha funkce štítné žlázy byla příčinou vašich abortů. Je však pravdou, že těhotenství nároky na funkci štítné žlázy zvyšuje, a proto je třeba při její hypofunkci během těhotenství zvýšit dávkování léků. Proenzi brát klidně můžete.

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: