Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, měla bych na vás jeden dotázek...V 8 tt mi byla diagnostikovaná snížená funkce štítné žlázy s hodnotami TSH- 15.300 mIU/l a T4 11,3 pmol/l a nasazen Euthyrox 75 . Nyní jsem ve 26.týdnu těhotenství a mám TSH pouze 0,056 mIU/l což mě trošku vyděsilo, T4 18,7pmol/l a T3 6,7 pmol/l Anti TPO 87,u kIU/l . Krev bylaodebraná asi 1,5h po užití Euthyroxu. Myslíte si, že jsou hodnoty vzhledem k těhotenství v normálu?Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lenko, TSH může být nízký v prvém trimestru vlivem ostatních hormonů. Ve vašem případě je ale hodnota TSH nízká spíše vlivem léčby Euthyroxem (nevím, zda dle vaší laboratoře je hodnota ještě v normě nebo již pod ní), ale děsit vás to nemusí. Miminku se určitě nic špatného neděje. Placentou prostupuje T4 forma hormonu a tu máte "pěknou". TSH je dlouhodobým ukazatelem kompenzace, mění se až po delší době. Pokud je hodnota TSH pod normu, bylo by možné vám mírně snížit dávku Euthyroxu. Domluvte se s vaším endokrinologem. Jinak správně byste neměla před odběrem krve Euthyrox užívat, ale vzít si ho až poté, po odběru. Přeji hodně štěstí a zdravé miminko.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x