Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, před několika dny jsem byla na vyšetření štítné žlázy, kterou mám od prosince 2009 kvůli hyporthyreosu s TSH 9mU/l, sonoskopicky obraz lehké chron. thyroiditidy, 6ml, anti TPO hraničí, zahájena substituce. Poslední výsledky: po malém zvýšení substituce se normalizuje TSH 9,4...5...3,5mu/l antiTPO hraničí 11...64lU/ml. Obličej bez prosaku, oči klidné, bulby symetrické bez protruze, jazyk bez impresí, kůže bez patolog. eflorescencí, dlaně norm, třes není, DKK bez otoků,klinicky euthyroidní, na krku malá měkká nebolestivá žláza - nemění se. Sono - PL 4.5ml LL2ml, parenchym zrnitější, hraničí echogenity, bez ložisk. změn není ani výraznější imunopatie. Oba laloky nad klíčky, cévní svazky volné, trachea ve střední čáře, patologické uzliny ani zvětšená příšt. tělíska v přehledné části krku a nadkličcích nediferencují. Oproti minule se podstatně nemění. DIAG: Kompenzovaná subklin. hyporthyreosa, sonoskopicky jen diskrétní struktur. změny, celk. volum jen 6ml, anti TPO hraničí. DOPOR: Euthyrox střídat 75 a 50 ug 1-0-0. Vše Vám píšu proto, protož mne zajímá Váš názor, jestli je opravdu s mými výsledky nutné, abych léky brala? O vyšetření štítné žlázy jsem svého obvodního lékaže požádala sama, kvůli hloupému článku na internetu, tedy ne proto, že jsem vykazovala dle doktora nějaké odpovídající potíže a od té doby se v tom vezu. O víkendech léky neužívám a i přesto mám hodnoty při kontrolách prý v normě. Při občasném vysazení léku se ani necítím jinak, než když jej užívám. Navíc mě i zaráží, že i přes to, že mám výsledky dle mého endokrinologa už v pořádku, stále musím užívat stejné množství a dávkování léku. Je to opravdu nutné?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vstupně zvýšená hladina TSH svědčila pro sníženou funkci štítné žlázy. Její příčina není úplně jasná, známky autoimunitního zánětu jsou vyjádřeny podle toho, co píšete, jen diskrétně. To je situace, kdy k pacientům přistupuji individuálně, řídím se věkem, příznaky atd. Někdy Euthyrox dám, jindy čekáme. Jednoznačnou odpověd vám tedy nedám, ale chyba podávat Euthyrox určitě není. V každém případě bych ráda upozornila na to, co velká část pacientů nechápe. Euthyrox poruchu funkce štítné žlázy neléčí!. Euthyroxem pouze hradíme nedostatek hormonů štítné žlázy, ale příčina poruchy odstraněna není. Takže to, že je laboratoř při užívání Euthyroxu v normě je jeho zásluhou a pokud ho pacient vysadí, výsledky se zpravidla zase zhorší. Je to stejné jako s léčbou zvýšeného cholesterolu, vysokého krevního tlaku apod. Hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: