Snížená funkce štítné žlázy?

Dobrý den, v posledním roce mě potrápily záněty vedlejších nosních dutin a zuby, takže jsem byla opakovaně snímkována v oblasti hlavy, bez zakrytí krku. Navíc jsem měla pád s úderem do hlavy, takže další RTG v různých projekcích, po úrazu páteře chtěla kontrolní RTG i neuroložka. Celkem jsem měla snímkované na jaře cca 3x dutiny + 5x zuby, v létě cca 2x dutiny, 4x lebku + krční a hrudní páteř. Již asi 2-3 roky mě trápí otoky nohou, hlavně po zátěži, protože se to teď zhoršílo, můj PL mi udělal odběry krve, vše celkem OK (dlouhodobě mám hraniční cholesterol a glykemii 6, JT a KO v normě, cca před rokem se mi udělala xantelesmata na obou očích) a teď poprve mám trochu nižší T4 (10,42) - je možné, že je to následek ozařování? Mám se bát? Je možný návrat zpět do normy nebo mám očekávat zhoršování? Mám podstoupit v nejbližší době UZ břicha,dolních končetin(cév), srdce a karotýd - nezhorší se mi to? Už opravdu nevím, každý lékař mi přijde, že řeší jen svůj úhel pohledu a dohromady .... . Ještě dodatek - v rodině zátěž na štítnou žlázu nemáme. Moc díky za odpověď a přeji hezký den!!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vliv opakovaného RTG vyšetření v oblasti krku na štítnou žlázu úplně stoprocenttně vyloučit nelze. Pokud máte sníženou hladinu fT4, asi by byo vhodné porvést minimálně kontrolní laboratorní a možná i sonografické vyšetření štítné žlázy. UZ štítné žláze nijak neublíží. Hezký adventní čas

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: