Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, mám dotaz ohledně hodnot TSH, které jsou 6,450. Beru Letrox 50 každý den jednu tabletu ráno, je to tak správně? Na kontroly chodím každé tři měsíce. Hodnoty TSH jsou po každé jiné (7,290-4,117-2,429-a ted 6,450). Lékařka mi pokaždé určí léky v jiném množství. Teď jsem brala Letrox 50 pouze v týdnu a víkendy ne. Od hodnot 6,450 mám brát pilulku každý den. Není to zbytečné léky tak často měnit a celkově chodit na kontroly tak často? V krevních testech mi neudělali výsledek T3 a T4. Myslela jsem, že to je důležitá hodnota, nebo myslíte, že to nevadí? Chodím se štítnou žlázou na internu. Přemýšlím, jestli by nebylo lepší chodit ke specialistovi, tedy k endokrinologovi. Děkuji za odpovědi Míša.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při poslední hodnotě TSH bylo určitě na místě navýšit dávku Euthyroxu. Lék se užívá hlavně vždy ráno minimálně půl hodiny před jídlem, či kávou, ideálně zapíjet čistou vodou a pokud užíváte další léky, je dobré je brát s nějakou časovou rezervou po Euthyroxu, hormonální antikoncepci ideálně večer. V případě, že měníme dávku léku, obvykle si voláme pacienta na kontrolu už po 3 měsících. Stanovení TSH je k běžné kontrole dostačující. Pokud nemáte nějaké uzly, či zvětšení štítnice na ultrazvuku, za ideální bych považovala hodnotu TSH mezi 1-2,5. Co se týče T4 a T3 - stačí stanovovat T4 - ale jeho volnou frakci, tzv. fT 4. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x