Snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, náhodně koncem minul. roku při odběru krve po prodělané růži mi byla zjištěna snížená funkce štítné žlázy (TSH 16.22, T4 17.4). Pila jsem čaje a lék zatím doposud nebrala. Endokrinoložka mi zjistila ultrazvukem počátkem roku uzlíky na štítné. Viditelné vnější příznaky nemám. Zasílám zprávu z května, kde je vidět posun v hodnotě TSH. Lékařka konstatovala autoimunitní zánět. Lék jsem zatím nebrala. Je nutné ho v mém případě brát, když se hodnoty zlepšily? Nevytvořím si na něj závislost. Domníváte se, že ho budu muset brát celoživotně?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hladina TSH sice klesla, nicméně pořád není v normě a vzhledem k přítomnosti autoimunitního zánětu se velmi pravděpodobně ani sama neznormalizuje. Lék (hormony štítné žlázy) bych ve Vašem doporučila užívat i vzhledem k tomu, že máte již přítomnou uzlovou přestavbu žlázy - vyšší hladina TSH totiž působí stimulačně na růst uzlů i žlázy celkově. Dochází k množení buněk, co může někdy vést i ke vzniku zhoubného nádoru ve žláze. Závislost na léčbu se nevytváří, jelikož se jedná o prosté doplňování hormonů, které v organizmu chybí. Léčba je bohužel většinou doživotní, jelikož nemoc zatím není léčitelná. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Trpíte astmatem? Pozor na náhlé změny teplot!
Články: Trpíte astmatem? Pozor na náhlé změny teplot!
Jako "na houpačce", to je v...
Jaké jsou nejčastější důvody bolesti při sexu a jak se s nimi vypořádat?
Máte bolesti při sexu? Nejste samy...
Články: Máte bolesti při sexu? Nejste samy...
Milování většinou bývá...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Tenisový loket
Články: Tenisový loket
Počet lidí sužovaných...
Borelióza a revmatoidní artritida? Záměna možná!
Články: Borelióza a revmatoidní artritida? Záměna možná!
Dvě různá onemocnění, dvě...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: