Snížená funkce štítné žlázy - je dědičná? hrozí poruchy sluchu?

Dobrý den paní doktorko, mám už téměř 6 let zjištěnou sníženou funkci štítné žlázy. Moje matka má tuto nemoc také asi 10 let. Starší dcera je v pořádku. Dle krevních testů jsou mi upravovány dávky Euthyroxu. Mám dvě dcery (3,5 let a 10 měsíců). Mladší dceři byl z novorozeneckého screeningu zjištěna také snížená funkce štítné žlázy. U první dcery jsem v průběhu těhotenství léky brala, ale u druhé mi je lékař vysadil a nasadil až po porodu. Vycházel z krevních testů. 1) Pokud se zjistí u novorozence tato vada, je to způsobeno čím? Jde to v těhotenství ovlivnit léčbou matky nebo to ovlivnit nelze? 2) Je možné, že se dcera úplně uzdraví, že třeba žláza doroste s věkem nebo je to doživotní léčba? Na ultrazvuku, který jí byl děnán v 8. měsíci věku moc nespolupracovala, plakala a hýbala se, takže paní doktorka mi k tomu nebyla moc schopná něco říct. Ve zprávě je psáno - Štítnice je nehmatná, laloky objemu cca 0,2ml, echogenita a echostruktura se jeví v normě. Bez jednoznač. ložiskových změn. Vaskularizaci nelze posoudit. Můžete mi to prosím nějak objasnit? 3) Prý se může stát, že mají tyto děti problémy se sluchem. Byli jsme vysláni na ORL a potom do Brna na Audiofon centrum na kontrolu sluchu. Vše dopadlo dobře, ale docent na Audiofon centru mi řekl, že by bylo dobré udělat testy na možnost Pendredova syndromu. Dceřina endokrinoložka ale řekla, že je to zbytečné. Jak to tedy je? Moc děkuji za odpovědi a omlouvám se za tak obsáhlý dotaz. Jana Š

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Hypofunkce štítné žlázy přítomná již u novorozence je většinou genetickou záležitostí. Léčba matky může mít vliv na funkci štítnice u plodu, ale ne ve Vašem případě (jedná se o jiné diagnózy). Další průběh funkce štítnice u dcery závisí od konkrétní poruchy, o kterou se u ní jedná. Tudíž nelze vyloučit, že bude časem v pořádku, ani to, že se bude léčit doživotně. Další vývoj bude možné odhadnout i při dalších endokrinologických kontrolách, kde bude např. dcera i lépe spolupracovat na ultrazvuku. Co se týče genetického vyšetření na Pendredův syndrom - pokud bylo sluchové vyšetření naprosto v pořádku, je pravděpodobnost tohoto onemocnění opravdu malá, tudíž mi také není úplně jasné, proč Vám v Audiofon centru testy doporučili. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: