Snížená funkce štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den paní doktorko, užívám již 10 let letrox 50 mikrogramů denně pro sníženou funkci a přítomnost uzlů po autoimunitním zánětu. Nyní jsem 8. týden těhotná a právě jsem se dozvěděla, že obvykle již od počátku těhotenství je třeba upravit dávkování letroxu. Objednala jsem se na endokrinologii, avšak zde mám termín vyšetření až za 14 dní. To už budu v 10. týdnu, chtěla bych se tedy zeptat, jestli nebude na úpravu medikace již pozdě, mám strach, abych do té doby něco nepromeškala. A ještě jeden dotaz: pokud by se zjistila snížená funkce, je nebezpečí poškození plodu (a případně jak velké) právě v tomto období? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučuji v tomto případě nechat se nabrat hned (třeba i na vlastní náklady, u praktika nebo gynekologa), vyzvednout si osobně výsledky a konzultovat vaší lékařku telefonicky s tím, že jste těhotná, máte takový a takový výsledek a chcete se zeptat, zda máte upravit dávkování. Můžete zajít do jakékoliv laboratoře a požádat o vyšetření s tím, že si ho místě zaplatíte. Poškození plodu hrozí jen při výrazné poruše funkce štítné žlázy, ale tu byste na sobě určitě poznala. Příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: