Snížená funkce varlat

Dobrý den, v ranném děctví jsem měl tříselnou kýlu a prvním následkem bylo nevyvinutí jednoho varlete. Jedno malé, jedno velké. Delší dobu přemýšlím na svým dlouhodobým tělesným stavem (v podstatě od puberty), a co jej může ovlivňovat. Dlouhodobě zvýšená nadváha, kterou nejsem rozumně schopen regulovat ani rozumnou změnou jídla ani cvičením. Dále od puberty mám zvětšená prsa (u žen by jste to definovali jako jedničky). Moje výška je cca 185 cm a průměrná váha by měla být cirka 80-85 kg. Od dvacátého roku života jsem se v podstatě nedostal pod 90, průměrně pak 98. Teď tedy k dotazu, v souvislosti s tím že se snažíme s manželkou o potomka, jsem začal (zatím bez konzultace s lékařem) zjišťovat následky, má-li můž jen jedno funkční varle. A dočetl jsem se, že jedno varle může mít za následek nejen snížení počtu spermií, ale také hladinu testosteronu, který ovlivňuje nejen vývoj v pubertálním věku, ale i fyzický stav dospělého jedince. Kdyby tomu tak opravdu bylo, pak mně z toho vychází možná příčina a následek tříselné kýly z děctví. No a teď než půjdu ke svému lékaři toto řešit, se chci ujistit, zda nejsem v úvahách úplně vedle a když ne, jak to lékaři podat, abych nevypadal jako simulant co jen stěžuje na nadváhu. Předem mockrát děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, problematika hmotnosti je hodně komplexní. Ano, nedostatek testosteronu by se mohl podílet na větším objemu prsou, či nadváze. Na druhou stranu, za problémy s hmotností je často genetika, tudíž se těžko ovlivňuje. Nadváha až obezita pak sama způsobuje relativní nedostatek testosteronu, či zvětšení objemu prsů u mužů. Co se týče hladiny testosteronu, o poruchu ve tvorbě spermií bych se bála až v momentu, kdy by se těhotenství nedařilo. Jak jste sám uvedl, Váš stav z dětství by jen "mohl" vyvolat problémy, není to nijak daná věc. V případě nedostatku testosteronu na vrub tříselní kýly bych očekávala i nedostatečné ochlupení, či poruchy libida. Na druhou stranu, v dnešní době je v mužské populaci vzhledem k životnímu stylu častý problém se spermiogramem i u jedinců s normální hladinou testosteronu. Tudíž jeho izolované stanovení Vám nijak nezaručí dostatečnou potenci - tu je schopen ukázat jen spermiogram. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x