Snížená hodnota tsh v těhotenství

  • Dotaz od: Martina Košťálová
  • Publikováno: 10.8.2010
  • uLékaře.cz

Dobrý den, asi půl roku užívám mírné dávky Letroxu 50(0,5 tbl denně) na doporučení svého endokrinologa. Výsledky z krve byly vždy v pořádku, jen mírně zvýšené anti TPO na 12,4. Nyní jsem ve dvanáctém týdnu těhotenství a při odběrech byly hodnoty následující : U-TSH 0,25 Free-T3 3,81 Free-T4 14,28 Anti TG 14,2 Anti TPO 12,4 Po telefonické konzultaci s endokrinologem (můj lékař má dovolenou) mi bylo doporučeno Letrox užívat nadále, pouze dávku snížit ještě napůl (tj. 0,5 tbl. ob den), ačkoli hodnoty vykazují mírnou hyperthyreozu. Hodnoty TSH prý mohou být ovlivněné okolními vlivy a pokud jsou v normě T3 a T4 není důvod k radikálním změnám v léčbě. Jsem v tomto oboru laik (ačkoli zdravotník) a proto bych se ráda zeptala na názor ještě Vás. Mám pochopitelně strach o mimi, obzvášť když všude slyším, že štítná žláza může ovlivnit vývoj mozku, atd. Mám se nějak obávat případných rizik? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

0,37-5,0 je normální rozpětí TSH, vy máte mírně nižší, to znamená opravdu mírné předávkování, postup je NAPROSTO správný a vy se nemusíte obávat absolutně ničeho. Budete ted asi chodit na kontroly hormonů štítnice častěji, aby se právě hlídala případná rizika a mohla se rychle upravit léčba, ale opravdu se nemáte čeho bát, vše je ok, po snížení dodávky hormonů se hladina upraví a dětíáko poroste bez jakýchkoli problénů. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: