Snížená imunita - prosím o konzultaci

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně výsledků z imunologie, které jsem obdržela, ale nebyly mi zcela vysvětleny. Nevím zcela, co výsledky znamenají, prosím o konzultaci. Buněčná imunita: Neutrofily 54,5% (sníženo), *CD3 (%lymfocytů) 56% (sníženo), Absol.p.CD3+ ly 0,8 (sníženo), *CD4 (%lymfocytů) 31% (sníženo), Absol.p.CD4+ ly 0,5 (sníženo), Absol.p.CD8+ ly 0,3 (sníženo), CD4/CD8 1,35 (sníženo) %CD3-CD56+ (NKb) 25% (zvýšeno). Humorál. imunita: Cirkul. IK (PEG) 54 (zvýšeno). Autoprot.org.NSP: RF (latex) 42 (zvýšeno). Autoprot.org.SPC: *aTPO 467 (zvýšeno) – (v lednu to bylo 198 od té doby nasazen Euthyrox 75), *aTG 145 (zvýšeno) – (v lednu to bylo 58,7). Ostatní výsledky v normě. Co výsledky znamenají? Již téměř 4 roky se snažím otěhotnět, je to s těmito výsledky vůbec možné? Jak je možné, že se výsledky Autoprot.org.SPC: *aTPO a *aTG od ledna víc než zdvojnásobily? Byl mi předepsán Pentomer Retard 400. Co se v mém těle vlastně děje a jaké zdravotní komlikace to může způsobit? Předem velmi děkuji za konzultaci. MV

Odpověď odborníka:

Dobrý den, znaky CD jsou specielní na Vašich lymfocytech /bílé krvinky účastnící se specifické imunitní odpovědi/, číslo za CD určuje typ lymfocytů, každý z nich má svou funkci. V odběrech máte snížení ve všech parametrech buněčné imunity, příčinou může být stav po proběhlé infekci, nebo ve Vašem případě autoimunitní thyroidita, z čehož usuzuji dle pozitivity autoprotilátek anit TPO, anti TG a nasazení léčby Letroxem. Hodnota protilátek může kolísat, jejich akutální zvýšená hodnota neznamená zhoršení funkce štítné žlázy, o funkci štítné žlázy protilátky nevypovídají. Důležité je kontrolovat hladinu hormonů TSH, free T4. Často u pacientů s autoimunitním zánětem štítné žlázy bývají v imunologických odběrech snížené právě hodnoty lymfocytů, které mohu být nacestované ve štítné žlázy a jejich hladina v krvi klesá. Často druhotně u pacientek s autoimunitním nálezem bývá jako přidružený laboratorní nález pozitivita jiných protilátek, u Vás RF /revmantoidní faktor/, bych hodnotila jako nespecifický nález v rámci autoimunitního ladění organismu. Mírné relativní snížení neutorifilů je běžný nález, hodnoty se moho měnit během 48 hodin. Absolutní počet máte nejspíše v pořádku. Pentomer se dává jako protizánětlivý vazodilatační lék, dáváme ho u nás též u pacientek, které mají problémy s otěhotěním. Jinak se tento lék používá na snížení tlaku, na roztažení cév.. Z imunologického hlediska si myslím, že by neměl být s otěhotněmím problém, určitě je nutné provést kontrolní imunologikcé odběry s odstupem cca 2-3 měsíců. Přeji hodně štěstí.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: