Snížená imunita, zvýšené crp

Dobrý den, začalo to na konci února, onemocněla jsem klasickou chřipkou, kterou sem poctivě vyležela a během pěti dní všechny příznaky odezněly, asi o tři týdny později sem onemocněla znova - nejprve sem začala kašlat, pak se přidala rýma a protože sem se jedno ráno po probuzení začala dusit a vůbec nemohla dýchat ústy, navštívila svoji lékařku, která mi předepsala antibiotika a erdomed. můj stav se zlepšil a opět se mi začalo dělat lépe, po týdnu sem byla na kontrole, stále se necítila zcela dobře, ale byl mi doporučen odpočinek a vitamin C. Po kontrole sem byla necelé tři dny "zdravá" (bez antibiotik) a natekla mi mandle, omdlela jsem a měla jsem zvýšenou teplotu. (Byla sobota večer, přičemž u lékařky jsem byla ten samý týden v pátek ráno.) V pondělí jsem tedy opět navštívila svou lékařku, která mi diagnostikovala angínu. Předepsala mi 1200mg penicilinu po 6 hodinách a jelikož se můj stav vůbec nelepšil, čtvrtý den sem přišla opět na kontrolu a byla mi odebrána krev a výtěry s podezřením na jinou nemoc. Pátý den konečně antibiotika zabrala a mně se udělalo lépe, ale výsledky krve ukázaly vysokou hladinu CRP - něco kolem 90, a proto mi lékařka o týden později nechala udělat znova test CRP. Vyšel opět pozitivní, ačkoli již s menší hodnotou : 42. Během dalšího týdne se u mě objevila žlutozelená rýma - vždy po ránu, odpoledne nic + jsem nemohla příliš mluvit. Při další prohlídce mi už odběr krve nedělali, lékařka mi doporučila kalcium na hlasivky a předepsala antibiotikové kapky do nosu s tím, že zvýšené CRP bych mola mít i z té rýmy a udělali mi výtěry z nosu a krku - žádný nález. ačkoli sem nikdy netrpěla na horečky, mívám teď zvýšené teploty - 37- 37,2. K lékařce jsem už nešla, ale koupila sem si test CRP, vyšla mi zvýšená hladina...cítím se už docela dobře, jen nic nechci podcenit a uznávám, že už po tak dlouhé době plné nemocí a při dohánění školy nejsem schopná zcela posoudit jestli se cítím úplně zdravá... Prosím o radu, jak postupovat a na co si dát pozor. Předem děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bude potřeba poctivě se doléčit. Nepřepínejte své síly, odpočívejte mezi činnostmi, dbejte, abyste neprochladla (a nedostala zase rýmu apod.), stravujte se tak, abyste měla dostatek tekutin, živin a vitamínů. Pokud možno dbejte na dostatečný spánek. Po uvedených nemocech tělu trvá několik týdnů, než se dá zase zcela do pořádku, počítejte s tím. Rekonvalescenci můžete pomoci např. imunoglukanem nebo jiným přípravkem podporujícím imunitu (poradí v lékárně), budete-li chtít, a užíváním C vitamínu a komplexu vit.B. Úzdrava by měla přijít v řádu týdnů a Váš stav už by se neměl horšit. Pokud by se horšil nebo pokud byste byla stále unavená a/nebo by přetrvávaly teploty, je vhodné vyhledat opět lékařku, aby Vás zkontrolovala a zjistila, zda se neděje něco, co by bylo potřeba zaléčit

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: