Snížená ploténka a parkinsonův syndrom

Dobrý den,prosím Vás o radu,maminka se léčí druhým rokem, Parkinsonův syndrom,její stav je stabilizovaný,ale po angíně se silným kašlem se dostavily velké bolesti v bederní oblasti ,po rehabilitacích a užívání denně léků proti bolestem se stav nelepší,teď byla v nemocnici přijata pro LISy a CB sy k analgetické terapii,provedeno CT Lp s nálezem hernie L4/5,v segm. L3/4 je šíře pát.kanálu 18 mm,patrná protrze disku dorz. do 3 mm, v L4/5 patrná hernie disku do for.vpravo do 5 mm, v L5/S1 je šíře páteř.kan.13 mm bez nějakých známek herniace či protruze disku,dále cervikokraniálnísyndrom-krční krajina,RDG LS páteře-osteoporoza,sinistroskolioza Lp,bederní lordoza,snížená ploténka L4/5/S1,osteofyty,spondylartroza.To je popis z vyšetření a já Vás prosím o radu,když je parkinsonova nemoc a je důležité každý den cvičit a maminka denně cvičení dodržuje a teď má nařízeno nenamáhat páteř a odpočinek,jaké cviky má tedy dělat ,aby jí svaly nezatuhly,zajímá mě hlavně oblast bederní páteře a jestli by byla pro ni vhodná Breussova masáž.Děkuji mockrát za odpověď

Odpověď odborníka:

B.masáže by neměla ublížit, bude li prováděna správným způsobem. Cvičení je jistě důležité, bylo by však vhodné došetřit stupeň osteoporozy, popisované na RTG. Ta sice nebude příčinou bolestí, je to však významně komlikující faktor. Nebude li adekvátně léčena, což zatím nevíme bez přesné diagnostiky, bude obtížné i cíleně léčit jistě přítomné funkční poruchy, včetně svalových dysbalancí " aktivně terapeuticky. běžná fyzioterapie opět bez zjištění stupně osteoporozy může být , byla li by prováděna příliš aktivně dokonce nebezpečná, málo aktivní zase nepomůže dostatečně. Nelze doporučit pouze konkrétní cvičení, nestačí to.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: