Snové vidění - příznak panické poruchy?

Je mi 21 let, léčím se s panickou poruchou a beru Cipralex 10mg 2-0-0. Včera jsem ale na svojí dávku zapomněla, takže jsem si vzala léky až dneska a byla jsem v podstatě 48 hodin bez nich. Ráno jsem si lék vzala a cca. 20 minut poté se u mě objevilo tzv. snové vidění. Nevím, jak jinak to popsat. Poznávám místa, lidi, vím, co dělám, ale po nějaké chvilce se přistihnu, jakoby se mi to jenom zdálo. Všechno si pamatuji, ale vzpomínky jsou vyloženě jako ze snu. Lehce mě také brní levá ruka i noha, ale stává se mi to s nástupem ataky. Samozřejmě jsem se psychicky rozhodila, takže kromě brnění mě i rozbolel žaludek a je mi na zvracení. Mám obavu z CMP nebo infarktu či jiné akutní nemoci. V rámci panické poruchy je těžké se těchto myšlenek zbavit. Pro akutní pomoc jsem si vzala 1/2 lexaurinu 3 mg, ale zatím nezabral. Když si lehnu a snažím se o trojúhelníkové dýchání, je to trochu lepší, ale jakmile vstanu, potíže se vrátí. Mám vyhledat lékaře nebo ještě vydržet? V rodině žádné srdeční nebo jiné potíže nebyli, mám nadváhu, ale dietou se snažím o regulaci. Kromě lehké alergie a počínajícího astmatu nemám jiné nemoci. Beru ještě lék Dasselta 5mg 1-0-0 (vzat ráno společně s cipralexem).

Odpověď odborníka:

Mohlo dojít k náhlému objevení příznaků panické poruchy jako syndrom z vysazení léku, jelikož užíváte vyšší dávku Cipralexu, pak mohou být příznaky dramatičtější. Během několika dnů by se měla nastavit znovu rovnováha, pokud by ale Vaše potíže přetrvávaly po týdnu při pravidelném užití Cipralexu 20mg a případně jednorázovém užití Lexaurinu, raději se zajděte poradit se svým ošetřujícím psychiatrem.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: